Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2016 14:20:52 - januša

Práce a práce ve svátek

Je trochu rozdíl o prodeji v obchodě a práce policistů, hasičů, ve zdravotnictví, TV, divadla, benzinové pumpy, apod. Na Štědrý den určitě hrát divadla nebudou, ale TV vysílat bude, to je snad jasné. V ostatních případech, ti co mají služby, to roky dělají a mají příplatek. Nákup si můžu udělat předtím, ale úrazy, nehody, požár, asi nepředpokládáme, ale bohužel se to může stát. Váš názor, že zaměstnanci nevezmou službu, že je svátek? Může si najít jiné zaměstnání, kde je jedna směna.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.04.2016 8:05:49 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den, 
děkuji za Váš dotaz. Rozumím vašemu názoru, ale osobně si myslím, že celou věc je potřeba chápat v širším kontextu, ne tedy pouze z pohledu zaměstnanců. Zakázáním nebo omezením prodeje dochází k negativním dopadům na obchody a k narušení rovného podnikatelského prostředí, což lze názorně ilustrovat.  V momentu, kdy budou zavřené obchody od určité prodejní plochy (zákon stanovuje hranici od 200 m2) budou tyto subjekty přicházet o možnost výdělku, zatímco ty s menší prodejní plochou ne. Přitom oběma subjektům rostou náklady (nájemné, vytápění apod.). Jeden z nich má možnost výdělku a druhý ne. I z tohoto důvodu si myslím, že stát by měl do těchto věcí zasahovat minimálně a stojím si za svým tvrzením, že omezení by mělo vycházet primárně z poptávky trhu. Současný návrh zákona tvoří přijatelný kompromis pro obě strany, tedy jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance. Zároveň respektuje princip svobodného podnikání, který je zakotven v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky.