prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c. mult.

  • BPP
  • Praha 4
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2020 17:40:37

Silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům

Silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům

Komentář na facebookovém profilu k 70. výročím popravy Milady Horákové

Nezapomínejme!

V době vraždy Milady Horákové jsem byl ještě malé dítě a o tomto zločinu, stejně jako o dalších procesech z 50. let, jsem se začal více dozvídat až v polovině 60. let. Hlavně pak po mém příchodu na vysokoškolské studium do Prahy. Dodnes mám schované všechny výtisky týdeníku Reportér z roku 1968, který přinášel na pokračování informace o obětech komunistické zvůle. V hlavě mi utkvěl také rozhovor s prokurátorem Urválkem, který se snažil o chabou obhajobu s tím, že „taková byla doba“. To vše, spolu s následnou srpnovou invazí „spřátelených vojsk“, přispělo k formování mého celoživotního postoje vůči komunistické straně.

Za normalizace se o osudu Milady Horákové nemohlo dlouhá léta mluvit. O to důležitější je připomínat její životní příběh právě nyní. Příběh, v němž Milada Horáková není jen obětí komunistické zvůle, ale také velkou vlastenkou, nekompromisní zastánkyní demokracie, bojovnicí za práva žen a matkou. A právě osobní statečnost její dcery Jany Kánské, jíž se soudruzi snažili všemožně znepříjemnit život, k tomuto příběhu rovněž neodmyslitelně patří.

Dr. Milada Horáková je zkrátka důkazem, že silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům, které se bojí jejich nezávislosti a neústupnosti. Můžeme na ni být právem hrdi!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama