prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2019 17:22:00

Cyklisté by měli dostat stejnou šanci jako vodáci

Cyklisté by měli dostat stejnou šanci jako vodáci

Cyklisté by měli ve vztahu ke dvěma pivům nebo dvěma deci vína dostat podle senátora Jaroslava Malého stejnou šanci jako vodáci. Senátor Jaroslav Malý je zpravodajem návrhu zákona, který projednají poslanci na aktuální schůzi PSP ČR.

 Novela zavádí mírnou toleranci alkoholu pro cyklisty na cyklostezkách a silnicích III. tříd do výše 0,5 promile alkoholu v krvi. „Vyzývám poslance, aby podpořili náš senátní návrh, srovnali podmínky pro turistiku vodáků a cyklistů a zamezili policejní šikaně tam, kde nemá místo,“ říká senátor a profesor vnitřního lékařství Jaroslav Malý.

Návrh zákona senát schválil loni v listopadu. Rozhodnutí předcházela několikaletá diskuse podpořená statistikami nebo věcnými argumenty. Z nich mimo jiné vyplynulo, že kritickou hladinou alkoholu v krvi, po které prudce stoupá počet nehod zaviněných cyklisty, je 1‰. Například z 103 821 nehod, které v roce 2017 Policie ČR vyšetřovala, jich cyklisté s hladinou do 0,5‰ způsobili 71, což je 68 tisícin všech případů. Pro srovnání: Lesní a domácí zvířata zavinila v roce 2017 12 494 nehod, což je 12 % případů.

„Z tohoto pohledu můžeme brát 1‰ jako cut off hranici a navrženou hodnotu 0,5 ‰ za zcela bezpečnou, dokonce ještě s rezervou,“ vysvětluje senátor Jaroslav Malý. Narychlo spíchnutý návrh ODS o toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi u všech řidičů na všech typech komunikací považuje senátor za populistický. „Chybí mi tady jakákoliv dlouhodobá diskuse podepřená například statistikami nehodovosti. Je to nepřijatelný předvolební pokus zaujmout voliče, který navíc nemá skoro žádnou šanci na prosazení,“ komentuje snahu ODS senátor Malý.

Senátor je přesvědčený, že se Češi dokáží chovat stejně zodpovědně jako třeba Rakušané nebo Němci. „Věřím tomu, že náš senátní návrh najde rychlou podporu i v poslanecké sněmovně, aby podle ní cyklisté mohli jezdit ještě letos,“ uzavírá profesor Malý, jehož ambicí je do budoucna vyvolat diskusi o povinnosti nosit ochrannou cyklistickou přilbu pro všechny generace. V případě smrtelných úrazů nemělo helmu v Česku v roce 2017 84 % zemřelých cyklistů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama