prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2021 12:09:00

Myslím, že shánět další vakcíny je zbytečné

Myslím, že shánět další vakcíny je zbytečné

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 16. dubna 2021 k cestě Jana Hamáčka do Ruska

 Já se pokusím být stručný, abychom se zbytečně nezdržovali a dostali se k důležitému projednávání jednotlivých zákonů. Já bych chtěl navrhnout zařazení bodu Informace o cestě pana ministra Hamáčka do Moskvy jako čtvrtý bod. Navrhuji to jako čtvrtý bod, abyste měli varianty na výběr a navíc chápu, že se pan ministr chystá na cestu, takže třeba nestihne, kdybychom to měli jako první nebo druhý bod, přijít tak, aby měl čas se nachystat a přitom přijít, takže v nejhorším případě i jako čtvrtý bod, myslím si, že by to bylo možné.

Já bych chtěl říct ty důvody. Ten první důvod je ten, že pan ministr zdravotnictví včera - a já jsem velmi rád, že to takhle pregnantně zaznělo - řekl, že z dovezených vakcín od Astry Zenecy jsme schopni udělat nejenom deset dávek, ale dokonce dvanáct, třináct, i čtrnáct dávek. To znamená, by těch vakcín, vlastně těch dávek vakcín, máme podstatně víc, než si myslíme. Totéž zaznělo od pana ministra Arenbergera, co se týká vakcíny Pfeizer.

Koneckonců kdo jste se dívali na Události, tak jste to slyšeli z první dobré. A on tvrdil, což mě velmi překvapilo, že z této vakcíny, z té lahvičky, nejsme schopni udělat šest dávek, jak si myslel pan premiér a jak se běžně provádí, ale dokonce sedm, ne-li osm. Předpokládám, že jako ministr zdravotnictví a bývalý ředitel nebo teď nevím, jaká je ta jeho pozice, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, což je očkovací centrum, tak toto musí velmi dobře vědět.To znamená pokud my dovážíme řekněme milión dávek vakcíny Pfeizer, tak ve skutečnosti z toho miliónu dávek, když počítáme stejně místo sedmi osm jsme schopni udělat de facto 1 200 000, ne-li 1 300 000 dávek.

Takže je potřeba vždycky počítat s tím, že těch dávek je víc. To je důvod, proč si myslím - a je dobré, aby toto věděli občané, aby věděli lékaři - že vlastně když je tady nějaký objem vakcín, že těch dávek z nich je možné udělat podstatně víc. On říká, že samozřejmě záleží na šikovnosti lékaře, na tom, jaká je jehlička, jaký je ten kónus, ale to je logické. Předpokládám, že předchozí ministři objednali ty nejlepší jehličky s nejlepším kónusem, tak abychom z každé flaštičky dokázali získat co nejvíc dávek, protože to je to, to jsou ty praktické věci, které pomáhají našim občanům.

Takže ve světle toho si myslím, že je zbytečné shánět další vakcíny, ale spíš se soustředit na to, abychom efektivně využili ty, které máme a získali z nich ten maximální počet dávek, o kterém pan ministr Arenberger mluvil a které koneckonců dokazují statistiky ÚZIS, kdy je jasně vidět, že jsme dovezli řekněme 240 nebo 220 000 kusů nebo dávek, lahviček Astry Zenecy, měli jsme tedy vyočkovat 220 000, ale ve statistikách je nějakých 270 000 vyočkovaných. A to vysvětlení je právě to, že my dokážeme získat víc dávek, než si ve skutečnosti dodavatel myslí.

A ta druhá poznámka. Já si kolegů ze sociální demokracie a kolegyň ze sociální demokracie velmi vážím, řadu z nich považuji za přátele, koneckonců jsou z Brna a přece jenom člověk jak je starší, tak si pamatuje řadu věcí a já si vzpomínám, že už jednou takhle, aniž by o tom vláda věděla, jeden politik, to už bude přes padesát let, odjel do Moskvy, taky myslím s ním byli nějací politici ze Slovenska. A když si vzpomeneme, jak to dopadlo, taky myslím, že Poslanecká sněmovna o tom tehdy nedebatovala, zjistila to, až když se vrátil, tak já bych nerad, aby zase byl nějaký průšvih. Tak možná když takhle pokryjeme a zakryjeme záda panu ministrovi vnitra, tak si myslím, že on bude v klidu a bylo by škoda, aby se opakovala historie. Poučme se z těchto chyb. Já myslím, že pan ministr si zaslouží naši podporu, a proto bych byl rád, kdybychom mu dali prostor a on to tady mohl vysvětlit, my se za něj postavili a on úspěšně odjel jednat s posvěcením vlády i Poslanecké sněmovny do Moskvy ku prospěchu, tentokrát ku prospěchu České republiky.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama