prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.08.2014 14:32:13 - ambs-ace

Taky jsem zklamaný

Dobrý den,
četl jsem Vaše přednášky o nerovnosti plateb daní , sociálního a zdravotníh pojištění mezi zaměstnanci a podnikateli / OSVČ, prekérní práci , Švarc systému, dotace na bydlení atd. Věci , které opravdu štvou spoustu lidí a domnívám se , že je v moci tohoto státu je řešit. Vy jste ale odešel do EP, Mládek se stáhnul, Babiš odstřelil zákon o povinosti prokázání majetku - jede se stejně jak za Kalouska, tohle je od sociální demokracie pěkný podraz. Nechápu co můžete v EP dosáhnout, Česko tam přece nikdo nebere vážně. Měl bych nicméně jeden doraz, proč nedostáváme dotace na to co potřebujeme, ale místo toho musíme utrácet miliardy na blbosti abychom o ty peníze nepřišli viz . poslední případ s odprašováním obilí. Je to nějak spojené s příliš velkým počtem kapitol, které máme otevřeny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2014 19:07:28 - prof. PhDr. Jan Keller, CSc.
Dobrý den, nemohu mluvit za Mládka, Babiše a ostatní. Problémy, o kterých píšete, jsou skutečně v kompetenci české vlády, nikoliv Evropského parlamentu. Já jsem dostal nabídku od sociální demokracie kandidovat jako lídr do EP, nikdo mi nenabídl stát se členem české vlády. Dost dobře jsem si o to nemohl říci sám, asi by to neprošlo.  

Nyní k vašemu dotazu, který trápí hodně lidí. Domnívám se, že problém s dotacemi není v Bruselu. Brusel nám dává peníze jen na projekty, které sami předložíme. Zcela konkrétní poptávka musí vyjít od nás. Neexistuje způsob, jak by nám mohl Brusel vnutit peníze, o které jsme si neřekli. Naprosto s vámi souhlasím, že část peněz, o které jsme požádali, je využívána na věci, bez kterých bychom se obešli. Vím o fakultě, která si za evropské peníze postavila výzkumné centrum, načež zjistila, že do něho nemá žádné výzkumníky. Musela tedy žádat Brusel o další peníze na běžný provoz budovy, aby výzkumné centrum bez výzkumníků příliš nezchátralo. Na druhé straně vím o desítkách projektů, které mohly být realizovány právě jen díky podpoře z Bruselu a které smysl mají.

Problém bych viděl v něčem jiném. V příštích sedmi letech můžeme dostat z EU něco přes 600 miliard korun. Přitom každým rokem odplývají z naší země zisky majitelům a akcionářům velkých zahraničních firem v hodnotě cca 300 miliard Kč. Pokud bychom EU opustili, dosáhli bychom pouze toho, že by ani oněch 600 miliard nepřišlo. Těch 300 miliard každým rokem by však odcházelo i nadále.