Bárta otáčí. ABL se na sledování politiků prý podílela

22.01.2011 7:29

Kauza údajného sledování politiků ODS ze strany agentury ABL má další zajímavý vývoj. Její někdejší šéf, ministr dopravy Vít Bárta (VV) totiž připustil, že se na sledování skutečně podílela.

Bárta otáčí. ABL se na sledování politiků prý podílela

Ač dal šéf dopravy Vít Bárta (VV) na podzim premiéru Petru Nečasovi (ODS) čestné slovo, že jeho někdejší bezpečnostní agentura ABL politiky ODS nesledovala, pravda je zřejmě jiná.

Nyní se totiž ukazuje, že Bárta neměl ve svém tvrzení úplnou pravdu. V rozhovoru pro Lidové noviny totiž šéf dopravy připustil, že se ABL na sledování politiků ODS v Praze 11 v roce 2007 mohla podílet.

Bárta dává ruce pryč

Sledování však podle něj nerealizovali sami zaměstnanci ABL, ale její "detektivní subdodavatelé". "Zaměstnanci ABL nejsou z tohoto hlediska vůbec předmětem. Předmětem je otázka o subdodavateli,jednom z iks subdodavatelů firmy ABL," vysvětlil Bárta deníku.

V něm ale také připustil, že detektiv Pavel Pertlíček, jenž pracoval právě pro ABL, využíval informace z policejních databází. To je přitom trestné. "Pan Pertlíček nebyl zaměstnancem ABL. To je podnikatel, který byl jedním z mnoha dodavatelů firmy ABL," hájí se ale Bárta v LN s tím, že žádný z pracovníků ABL se podobného přečinu nedopouštěl.

Čestné slovo už neplatí?

O údajném sledování politiků ze strany ABL informovala na podzim jako první Mladá fronta Dnes. Na základě jejích zjištění o celé věci s Bártou jednal i Nečas. Tomu se šéf dopravy zaručil, že sdělení deníku nejsou založená na pravdě.

Sledujeme Kauzu ABL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…