Prošetření kauzy je nutné, chtějí špičky ČSSD

07.01.2011 11:22

Grémium ČSSD vzalo na vědomí žádost expremiéra Stanislava Grosse o přerušení členství ve straně. Důvodem je podezření, že lidé okolo Grosse získali provize v souvislosti s privazitací Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Prošetření kauzy je nutné, chtějí špičky ČSSD

Úřadující předseda sociání demokracie ČSSD Bohuslav Sobotka zmínil, že nejužší vedení ČSSD, tedy politické grémium, se usneslo, že podporuje objektivní prošetření kauzy privatizace Mostecké uhelné a také to, aby státní zastupitelství a policie poskytly všechny informace švýcarskému soudu,, která případ řeší.

„Uvítáme, když v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné  bude všechno prošetřeno a bude jasné, kde došlo k porušení zákona a zda byl nebo nebyl spáchán trestný čin," uvedl Sobotka, který novinářům přečetl krátké usnesení grémia ČSSD, které od rána případ Grosse projednávalo.

„Chceme zdůraznit, že aktéři této kauzy nejsou nyní členy ČSSD," zdůraznil Sobotka.

Nechtěl zatím říci, zda bude Stanislav Gross se strany vyloučen. „Chtěl bych zdůraznit, že ČSSD nemá jiné informace, než ty, které se objevily v médiích. Nechceme situaci ale bagatelizovat, máme zájem na tom, aby proběhlo vyšetřování, aby bylo jasno, jak to s tou privatizací bylo a pokud někdo zpychybňuje její průběh, aby se ta podezření potvrdila, nebo vyvrátila... Nechceme, aby tato kauza poškodila dobrou pověst ČSSD," uzavřel Sobotka.

"Plně podporuji stanovisko politického grémia ČSSD, jež se zasadí o objektivní prošetření všech podezření souvisejících s privatizací Mostecké uhelné společnosti," sdělil pak jihomoravský hejtman Michal Hašek, který jednání inicioval.  

Hašek ve čtvrtek požadoval, aby se pátečního jednání účastnil i Richard Dolejš, předseda středočeské ČSSD, která je Grossovou domovskou organizací. Dolejš se z dnešního jednání omluvil, uvedla ČTK. Ve stanovisku, které zaslal stranickému vedení písemně a které poskytl i ČTK, pak přiznal, že s Martínkem byli od roku 1997 společníky ve firmě LZ Profin. V následujícím roce ale firma ukončila činnost a podle obchodního rejstříku byla v dubnu 1999 likvidována, uvedl. Od zrušení firmy podle prohlášení s Martínkem nespolupracuje a ani s ním není v kontaktu. Od případných Martínkových aktivit kolem Mostecké uhelné se distancuje a tvrdí, že s nimi neměl nic společného.


Dostali provize ve výši mnoha miliónů

O co v případu jde? Podle čtvrteční Mladé fronty Dnes (MfD) několik lidí, kteří mají ke Grossovi blízko, před jedenácti lety v souvislosti s touto privatizací zřejmě získalo mnohamilionové provize. Bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross na to zareagoval tak, že přerušil členství ve straně.

MfD uvedla, že k případu má dokumety, které před koncem loňského roku poslal na Vrchní státní zastupitelství v Praze jako žádost o pomoc vyšetřující soudce ze Švýcarska. Tamní úřady se prodejem dolů zabývají již léta kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Podle švýcarské prokuratury kupec 46 procent akcií mosteckých dolů - švýcarská Investenergy - těsně po rozhodnutí vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět miliónů dolarů (tehdy přes 170 miliónů Kč) na účet na Gibraltar. Stát akcie prodal za 650 miliónů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu.

Peníze přerozděloval Musela

K účtu měl přístup zbrojař Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Musela údajně peníze dále přerozděloval. Z dokumentů švýcarských úřadů vyplývá, že část z provize byla přes Kypr převedena na účty někdejší Grossova poradce Jiřího Martinka a Antonína Sýkory, který v té době byl členem ČSSD a později poslanec. Také je otcem Roberta Sýkory, který byl Grossův přítel.

Martinek dostal na český účet 300 tisíc dolarů (dle tehdejšího kurzu přes deset milionů korun), Sýkora pak dostal na švýcarský účet 85 tisíc dolarů (2,9 miliónu Kč).

Robert Sýkora je také známý tím, že byl náměstkem ministra průmyslu a k této funkci mu údajně dopomohl právě Gross. Ten zase od Sýkory v roce 2007 koupil za necelých 20 miliónů korun podíl ve společnosti Moravia Energo, který obratem prodal za 110 miliónů korun.

Související s kauzou Gross:


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…