Agentura ochrany přírody a krajiny: Opravený rybník v Černíči láká desítky ptačích druhů

09.06.2019 21:38

Vhodné terénní úpravy zazemněných okrajů nádrže a jednoho z ostrovů pro ně spolu zaplavením dna vytvořily optimální podmínky s dostatkem úkrytů i potravy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Opravený rybník v Černíči láká desítky ptačích druhů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Rybník Černíč leží nedaleko Telče a je zároveň i přírodní památkou. Spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která byla také investorem jeho opravy.

„Okolí rybníka letos obhlížel pár jeřábů popelavých. Pokud by tu zahnízdili, bylo by to v Kraji Vysočina vůbec poprvé.  Během jarního tahu do hnízdišť na severu se tu letos poprvé zastavil jespák bojovný. V polovině května tu lovilo minimálně 400 vlaštovek a 50 jiřiček. Takové množství není letos známo z žádného jiného místa na Vysočině,“ vypočítává Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Žďárské vrchy. 

Od konce roku 2017 se na rybníce Černíč pracovalo na opravě technických zařízení. Na hrázi se opravily opěrné zdi a vybudovala se nová spodní výpusť. V zadní části rybníka vznikly nové tůně a úpravou prošel i ostrov pro hnízdění ptáků. „Opěrné zdi přelivných objektů zejména ve spárách silně prosakovaly a navíc rybník nešlo běžným způsobem vypustit a slovit. Kvůli tomu se tu šířily nepůvodní invazní druhy ryb jako sumeček americký a cejn velký. Zhoršovala se kvalita vody a měnilo se složení rostlin. Oprava hráze a výpusti, kdy bude rybník možné vypouštět, přispěje k regeneraci zdejší přírody. Jsem rád, že se akci podařilo zdárně dokončit,“ vysvětlil Václav Hlaváč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…