ČEZ: Modernizace osvětlení v Elektrárně Dětmarovice snížila uhlíkovou stopu téměř o tisíc tun

05.08.2019 17:48

Nová svítidla, která v provozech i ve venkovním areálu Elektrárny Dětmarovice instalovali specialisté ze společnosti ČEZ Energetické služby spadající pod ČEZ ESCO, sníží uhlíkovou stopu elektrárny o 967 tun ročně. Modernizaci, která byla součástí dalších energetických úspor včetně výměny opláštění správní budovy, podpořila Evropská unie v rámci programu na podporu podnikání a inovací.

ČEZ: Modernizace osvětlení v Elektrárně Dětmarovice snížila uhlíkovou stopu téměř o tisíc tun
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ve strojovně elektrárny se snažili energetici zlepšit osvětlení jednotlivých pracovišť, místo svítidel o výkonu 2 000 W tam proto instalovali svítidla na bázi LED o výkonu 320 W. „Právě osvětlení strojovny pro nás bylo velkou výzvou, už jen proto, že světla jsou téměř 30 metrů nad místy, kde se reálně pracuje. Museli jsme zvolit optimální variantu osvětlení a zároveň pak všechna světla v té výšce perfektně nainstalovat,“ řekl generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Michal Pastušek.

Kromě modernizace osvětlení se v elektrárně vloni pracovalo i na zateplení správní budovy a některých dalších objektů. Energetikům to přinese úsporu finančních nákladů a zároveň podpoří dlouhodobý plán Skupiny ČEZ na snížení uhlíkové stopy jednotlivých provozů. Evropská unie uhradila zhruba čtvrtinu všech nákladů, které dosáhly téměř 120 milionů korun.

„Investujeme do budoucnosti. Náklady na vytápění elektrárenských provozů se sníží více než o třetinu, spotřeba elektřiny na osvětlení klesne dlouhodobě klesne přibližně o 80 procent. To jsou velmi slušná čísla, nehledě na to, že investice přináší výrazné zlepšení pracovního prostředí,“ vysvětlil Vlastimír Kontrik, generální ředitel Elektrárny Dětmarovice, která vyrábí elektřinu a zároveň produkuje teplo, kterým vytápí tisíce domácností v Orlové i Bohumíně a nově také skleníky na pěstování zeleniny v Dolní Lutyni.

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem zásobuje Bohumín, Orlovou a od loňska také Farmu Bezdínek, ve které začala společnost NWT s pěstováním okurek a rajčat.

ČEZ ESCO (Energy Service Company), dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců a patří do něj firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ČEZ Distribúčne služby, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ČEZ Solární, ČEZ Slovensko, E-Dome, Easy Power, Energocentrum Vítkovice, ENESA, HORMEN, KART a KLF-Distribúcia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…