Veřejný ochránce práv: Nucená práce nebo vykořisťování – jak poznat varovné signály a kde hledat pomoc

21.06.2022 8:24 | Tisková zpráva

Práce bez smlouvy a jistého platu nebo jako protislužba za poskytnutí ubytování a jídla — to jsou typické příklady vykořisťování, se kterým se podle odhadů v Evropě nově potká každý rok půl milionu lidí.

Veřejný ochránce práv: Nucená práce nebo vykořisťování – jak poznat varovné signály a kde hledat pomoc
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Někteří z nich čelí i sexuálnímu zneužívání nebo jsou nuceni k prostituci. Dvacátý červen si připomínáme jako mezinárodní den uprchlíků. Právě lidé, kteří opustili své domovy a hledají bezpečí v jiném státě, jsou i kvůli neznalosti jazyka a prostředí obzvlášť zranitelní a mohou se stát oběťmi vykořisťování. Shrnuli jsme, na co si mají lidé v souvislosti s možným vykořisťováním dát pozor. Varovné signály jsou podobné jak pro potenciální oběti, tak pro lidi z jejich okolí.

V souvislosti s válkou na Ukrajině přišlo do Česka už téměř 369 tisíc lidí (více ZDE). Většina z nich jsou ženy nebo děti. Obě skupiny patří mezi velmi zranitelné. I pro ně platí, že by měli vyhledat pomoc, pokud je někdo k práci nutí, musí pracovat v nedůstojných podmínkách nebo jim někdo sebral doklady. Stejně tak jsou nepřípustné návrhy se sexuálním podtextem nebo je přímo napadení.

VOP

Lidé by měli důvěřovat pouze oficiálním informacím a třeba se vyvarovat různých zprostředkovatelů práce. U těch totiž je vyšší riziko, že mohou narazit na někoho, kdo chce jejich zranitelné postavení zneužít.

VOP

Neziskové organizace pracující s cizinci už podle dostupných informací řeší desítky případů možného vykořisťování ukrajinských příchozích. Veřejný ochránce práv může případné stěžovatele, kteří mají s nucenou prací zkušenost, nasměrovat právě na neziskové organizace jako je La Strada, nebo třeba i na policii. Přímo se pak může zabývat například případy, kdy člověk není spokojený s tím, jak jeho stížnost na podmínky v práci prošetřil inspektorát práce, a postup inspektorátu prověřit (více ZDE).

Upozornit na možné vykořisťování ale podle ní může kdokoli, stačí si všímat varovných signálů.

VOP

V letech 2011 až 2021 podali cizinci v České republice 14.023 žádostí o mezinárodní ochranu. Ta může mít nejčastěji podobnu azylu nebo takzvané doplňkové ochrany. Na konci roku 2021 bylo v České republice celkem 1064 lidí s uděleným azylem (více ZDE). Nejvíce z nich, celkem 148, bylo z Myanmaru (Barmy) a stejný počet azylantů byl i z Ruska. Azyl u nás dostalo také 134 Afghánců a 131 Bělorusů.

Lidé přicházející v současné době z Ukrajiny nežádají o azyl, ale o takzvanou dočasnou ochranu. Ta jim umožní zůstat na území Evropské unie po dobu jednoho roku, zároveň se s ní pojí i jednoduší pravidla týkající právě zaměstnávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…