Němci v průzkumu: Pro Ukrajinu se toho udělalo až moc

08.05.2024 22:22

Lidé na celém světě hodnotí podporu USA, EU a NATO Ukrajině. Klesá podíl těch, kteří mají pocit, že se pro pomoc Ukrajině udělalo příliš málo, a naopak roste podíl těch, kteří tvrdí, že se udělalo příliš mnoho. Největší únava z pomoci převládá zejména v Německu, odhalil Index vnímání demokracie 2024.

Němci v průzkumu: Pro Ukrajinu se toho udělalo až moc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Přibližně třetina (34 %) lidí v 52 zemích se domnívá, že Spojené státy, EU a NATO neudělaly dost pro pomoc Ukrajině v době ruské invaze na Ukrajině. Polovina respondentů se zároveň domnívá, že USA, EU a NATO udělaly pro pomoc Ukrajině dost (46 %), zatímco 19 % si myslí, že udělaly příliš mnoho, ukázal Index vnímání demokracie 2024.

Respondenti byli dotazováni, zda USA, EU a NATO udělaly příliš málo, dostatečně nebo příliš mnoho, aby pomohly Ukrajině během ruské invaze, informoval web RBC-Ukraine.

Podle analýzy klesá podíl těch, kteří mají pocit, že se pro pomoc Ukrajině udělalo příliš málo, a naopak roste podíl těch, kteří tvrdí, že se udělalo příliš mnoho.

Únava z pomoci převládá zejména v Německu, kde 40 % respondentů vyjádřilo názor, že se pro pomoc Ukrajině udělalo příliš mnoho, což je nejvíce ze všech zkoumaných zemí. Následuje Čína (37 %), Rakousko (37 %) a Maďarsko (31 %).

Průzkum byl proveden v 53 zemích mezi 63 tisíci respondenty.

Podle letošního únorového průzkumu KIIS 2024 49 % Ukrajinců uvedlo, že Západ jejich zemi stále podporuje. 44 % však věřilo, že Západ je Ukrajinou unavený a jeho podpora je slabá.

Po více než dvou letech od začátku rusko-ukrajinského konfliktu se stává situace na frontě pro Ukrajinu kritickou. Rusko si drží taktickou výhodu a upevnilo si vojenskou kontrolu nad okupovaným územím. Ze strany americké Sněmovny reprezentantů došlo již ke schválení finanční a materiální podpory pro Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré

18:37 Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré

Od roku 2010 až do roku 2030 vynaložíme jeden bilion korun na dotacích do solárů. „Tohle je ekonomik…