Obrovská lež ukrajinských politiků. Podle ruského politologa má být zapleten i velvyslanec při OSN

30.09.2014 20:24

Ředitel ruského Centra pro současnou politiku Sergej Michejev upozorňuje na to, že Ukrajinu postihla humanitární katastrofa. Kritizuje ukrajinské i západní politiky za to, že odmítají tuto skutečnost připustit.

Obrovská lež ukrajinských politiků. Podle ruského politologa má být zapleten i velvyslanec při OSN
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

„Ať už je tématem ozbrojený konflikt na Ukrajině, či dohady nad rozsahem humanitární katastrofy v zemi, kyjevské autority tvrdohlavě zastávají jednotnou linii. Všechny skutky Petro Porošenka a jeho týmu jsou podle této linie skvělé a ctnostné a všichni, kdo zastávají jiné názory, jsou teroristé a agenti Vladimira Putina,“ všímá si Michejev.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Pavla Žáčka, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

„Naposledy např. ukrajinský velvyslanec při OSN Alexander Pavličenko absolutně popřel, že by byla jeho země zasažena humanitární katastrofou. Řekl, že Kyjev vytvořil na východě země humanitární koridory, aby se zabránilo dalším civilním obětem, a obviňoval z nečinnosti proruské separatisty. Pokud tedy stovky jeho mrtvých spoluobčanů a další problémy Ukrajiny nejsou tak závažné, proč kyjevská vláda žádá Západ o půjčku ve výši 500 milionů dolarů na obnovu jihovýchodních regionů,“ ptá se Michejev.

Kyjevské úřady se podle Michejeva čím dál tím více zaplétají do lží. „Jak by jinak mohly tvrdit, že mrtví civilisté, zničené budovy a infrastruktura nepředstavují humanitární katastrofu? Co je to tedy jiného? Už dávno bylo zapotřebí humanitární intervence, které bohužel Západ brání. Západní politici trestuhodně přivírají oči nad katastrofou, která je přitom patrná již delší dobu. Domnívám se, že Rusko má plné právo ujmout se humanitární intervence. Zíma se blíží a situace se může ještě zhoršovat. Pokud ale budeme věřit hodnocení ukrajinského velvyslance, nikdy nebudeme přesně vědět, jestli je situace vážná, a nejspíš budeme muset lidi nechat umírat zimou, hlady a v dešti kulek," varuje Michejev.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Členské státy Evropské unie pod vedením Spojených států podle něj musí rovněž rozsah humanitární katastrofy bagatelizovat. „Válka na Ukrajině totiž Američanům fakticky vyhovuje, protože způsobila rozkol mezi Evropou a Ruskem. Evropa dále tlačí na Rusko a podporuje vládu v Kyjevě, která je plně pod americkou kontrolou. Za této situace se nezdá, že by Evropané mohli vést nezávislou zahraniční politiku,“ všímá si Michejev.

Když ukrajinské orgány hovoří o lidském zacházení, demokracii a dalších vznosných ideálech, jde prý z jejich strany jen o lež a přetvářku. Ve skutečnosti je vůbec nezajímá, že v Donbasu umírají lidé. Sledují pouze prosazování svých vlastních zájmů. Jestliže je v zájmu Kyjeva, že musí dál umírat lidé, aby byla zajištěna kontrola nad tímto územím, potom to tak prostě musí být. „Deset či dvacet tisíc mrtvých, na tom vlastně nezáleží. Vše je jen součástí vysoké geopolitické hry, ve které přitom hrají Ukrajina a její obyvatelé jen úlohu pěšáků,“ kritizuje Michejev.

Američané a Evropané podle Michejeva jasně demonstrují jakousi variantu civilizačního rasismu. Nezajímá je dle jeho názoru počet mrtvých, protože centrem jejich zájmu je dosažení geopolitických cílů.

„V jedné chvílí tohoto konfliktu se vyskytla šance na jeho včasné ukončení prostřednictvím federalizace země. Opozice však nepočkala na volby a dostala se k moci pomocí převratu. Poté, co byl svržen Viktor Janukovyč, se naštěstí vyskytla další šance na urovnání napětí v podobě ústavních reforem, které lidé v Doněcku a Luhansku požadovali. Nová ústava má stále velkou šanci, že může probíhající humanitární katastrofu ukončit,“ vyjadřuje se na závěr svého textu Michejev přece jenom v optimističtějším duchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…