Co znamená výraz alternativní porod?

26.11.2013 6:59

Co znamená výraz alternativní porod?
Foto:
Popisek:


Již delší dobu pozoruji jakýsi nesoulad mezi zastánci přirozeného porodu a lékaři. Pro zjednodušení uvádím jasné přehledy, které vyznívají černobíle (což tak v realu samozřejmě není.) Snad to tedy bude přehlednější.
 

První tábor sestává z maminek, dul a porodních asistentek.


Snaží se něco změnit, jenže ze svých pozic to mají dost těžké. V porodnici vede doktor, v ČR není standart, aby porodní asistentka pracovala v porodnici na rovni s doktorem... a takzvaná "humanizace" porodu by přitom potřebovala změnu právě v porodnicích, kde stále rodí většina žen.

Určitě jste si všimli, že medicina v ČR má určité standarty: je drahá jako všude ve světě, ale pacient skoro nic neplatí (takže neví, kolik co stojí), ale zase se k němu skoro nikdo nechová jako ke "klientovi". I když studenty učí na etice "vyzvednout pacienta k sobě naroveň", praxe je občas trochu jiná.
 

  

Druhý tábor jsou doktoři.


Všichni se ptají, proč "tomu" říkají alternativní porodnictví. Na fakultě se učí, že alternativní znamená: to, co se tu neučí, co není ověřené a obecně přijimané, v krajním případě se to nesmí vůbec ani zmínit nebo doporučit před pacientem.

Pro odbornou veřejnost je důležité to, co se vybádalo předtím - to, co je ověřeno lety (i když to nemusí být nutně ta nejlepší věc). Jakékoli novoty se do mediciny dostávají většinou těžko. Vše je potřeba vědecky zjistit, ověřit, vykoumat ( a může to být nad Slunce jasné). A pak to protlačit do praxe - to znamená krom jiného přesvědčit pojišťovny, aby to hradily. (Akupunktura začala být uznávaná v momentě, kdy se udělal výzkum na 500 lidech a dokázali, že to zmírňuje bolest. Stále však není hrazená, takže se užívá vzácně). Systém se brání změnám... tím spíš, když ty změny nevychází ze středu lékařů, ale zvenku.

Další faktor je prostředí ve kterém jsou lékaři "vychováváni". Výuka je koncipovaná na zdůraznění techniky, důležitosti správného a rychlého rozhodování lékaře. Vše musí být zdokumentováno a zařazeno ve složce (i pro případ pochybení). Lékař je tu od toho, aby počítal se vším, myslel na všechny možnosti, co se můžou zvrtnout. Nedivte se tedy doktorům, že tolik spoléhají na techniku. Mimo to je gynekologie (potažmo porodnictví) bráno mezi chirurgické obory.

Přirozený porod "skoro bez doktora" je pro některé jakoby krokem zpět.... snažíme se v medicině o nejlepší péči a techniku, špičkové vybavení... a najednou by ten pokrok měl být v tom, že vymalujeme pokoj na oranžovo a dame tam houpačku a míč? Pro některé zdravotníky je to nepředstavitelné a nepochopitelné - a vy už teď víte proč.
  
Ideálem je, aby se tyto dvě strany navzájem doplňovaly...a v praxi se už občas potkávají - třeba ve Vrchlabí (pokud tedy není zrovna "půlroční zavírací přestávka"). Doufám, že postupnou iniciativou a oslovováním mladších generací dojdeme k tomu, že to bude vyhovovat všem zúčastněným více:-)

Tady uvádím pár úryvků z diskuze na internetu, které inspirovali tento článek.
http://www.rodina.cz/clanek896.htm zde je článek " Co je alternativní porodnictví" od MUDr Malýho a Gogela z Brna. Tam zjistíte, že výrazy "alternativní - přirozený - podle rodičky - nadstandart(v některých porodnicích)" jsou totéž. Další úryvky jsou reakce na tento článek.

Mrzí nás, že lékaři( pravděpodobně nadlidé) nazývají alternativou něco, co tady bylo, jak je lidstvo staré...
Jak je psáno výše: alternativní je to, co se TEĎ normálně nedělá.
...Termín "alternativní porodnictví" je nesmysl, převracející věc naruby. Jak to v praxi dopadá, když dojde na lámání chleba, ukazuje případ CAPu - jak "zavedené způsoby" vymetly "alternativu". Kdo ze "zavedených" gynekologů a porodníků se "alternativy" zastal? Nikdo. To mluví samo za sebe...

Co se týká případu CAPu, tak je to z určitého pohledu pochopitelné - většina z doktorů nemá "kurz" na porody do vody - na ty "alternativní" porody. Nemužeme tudíž čekat, že okamžitě přijmou novinky a budou je prosazovat... to chce čas.
Je přirozeným a zdravým postupem podle vás lékařů nejít do nemocnice, když těhotenství není nemoc...

Pacient si může dělat, co chce, ale porody doma porodníci obecně moc neschvalují (jejich úkolem je předvídat komplikace, ne spoléhat, že toto bude ten většinový porod, kdy se nic nestane).


 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…