„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody

28.05.2024 18:17 | Monitoring

V Poslanecké sněmovně v úterý probíhá další z jednání o vládní důchodové reformě, kterou opozice tvrdě odmítá, zejména kvůli zvyšování věku odchodu do důchodu. Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové se Fialova vláda snaží touto novelou udělat z Česka „ostrov pracujících starců uprostřed Evropy“. Schillerová ve svém projevu poukázala na řadu studií, podle nichž zvyšování věku odchodu do penze škodí zdraví a psychické pohodě obyvatel.

„Česko. Ostrov pracujících starců.“ Schillerová ve Sněmovně trhala Jurečkovy důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Alena Schillerová na úvod svého projevu citovala slova premiéra Petra Fialy, který poměrně nedávno ještě tvrdil, že se věk odchodu do důchodu zvyšovat nebude. „Začnu citací: ‚Nesáhneme na odchody do důchodu, nezměníme věk odchodu do důchodu, do toho mechanismu nesáhneme.‘ To jsou slova premiéra Petra Fialy, a to jen rok a půl stará, pronesl je v listopadu 2022. Byla to slova jasná a byla to slova správná,“ prohlásila Schillerová.

Tato slova prý potvrzuje celá řada demografických a zdravotnických studií, které varují před zvyšováním pracovního věku nad 65 let. „A pro ty studie nemusíme chodit ani nikam daleko, protože zvyšování věku odchodu do důchodu ze zdravotních důvodů odmítá dokonce i vlastní ministerstvo zdravotnictví ve Fialově vládě,“ překvapila Schillerová.

„Takto se vyjádřilo ministerstvo zdravotnictví v rámci připomínkového řízení: ‚Nelze neustále zvyšovat věk odchodu do důchodu, neboť populace ve věku nad 65 let není v takovém zdravotním stavu, aby byla schopna podat potřebný pracovní výkon i v dalších letech,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Podle Schillerové existuje řada dalších důkazů, že zvyšovat věk odchodu do penze není dobré řešení. „S narůstajícím věkem již dnes klesá zaměstnanost. Už dnes je bez práce každý pátý občan ve věku od 50 do 64 let, a to i v době minimální nezaměstnanosti. Jak se tato čísla budou vyvíjet směrem k 70 letům asi netřeba složitě domýšlet,“ pokračovala šéfka poslanců ANO a přidala zahraniční vědecké studie na toto téma.

„Pan premiér jako akademik určitě nebere na lehkou váhu ani souhrnnou studii vědců maastrichtské univerzity, podle které má navyšování věku odchodu do penze negativní vliv na lidské zdraví, což dokazuje 60 % všech studií na toto téma. Například v Nizozemsku mělo podle studií navyšování odchodu věku do důchodu negativní vliv na duševní pohodu obyvatel,“ vyjmenovávala Schillerová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…