Jak se vládne za krize? Fiala o tom napsal knihu

24.05.2024 15:12 | Monitoring

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí představí knihu o tom, jak si jeho vláda vedla v prvních dvou letech své vlády. V čase, kdy jedna krize stíhala druhou. V pondělí v akademickém knihkupectví Univerzity Karlovy Academia bude pořádat autogramiádu.

Jak se vládne za krize? Fiala o tom napsal knihu
Foto: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Interview ČT24

Premiér Petr Fiala v neděli v nakladatelství Academia na Václavském náměstí v Praze představí svou novou knihu. Vládnutí v čase krizí.

„V pondělí 27. května v 18.00 vás zveme do Knihkupectví Academia | Cafe Academia  na Václavském náměstí 34, v Praze, na uvedení nové knihy Petr Fiala: Vládnutí v čase krizí 2022–2023. Součástí představení nové publikace bude debata s autorem a autogramiáda. Publikace zachycuje první dva roky koaliční vlády Petra Fialy. Přelomové a pro další vývoj v naší zemi mimořádně důležité období od prosince 2021 do prosince 2023,“ stojí v pozvánce na autogramiádu.

Představení Fialovy knihy

Kniha prý zahrnuje, jakým výzvám a krizím musela pětikoaliční vláda Petra Fialy čelit a jak o problémech, kterým Česko čelilo, komunikoval s veřejností.

Dynamiku přibližuje prostřednictvím nejvýznamnějších projevů, článků a veřejných vystoupení předsedy vlády. Jsou upraveny do formy knižních textů a seřazeny tak, jak šly za sebou a jak reagovaly na aktuální problémy, s nimiž se vláda potýkala,“ vysvětluje jeden z knihkupců.

Petr Fiala není prvním z premiérů, kteří ještě během svého působení vydává knižní bilancování. Velmi plodným spisovatelem byl v devadesátých letech Václav Klaus, Jiří Paroubek připravil ze svého mandátu dokonce knihu fotografií, s publikací přišel i Andrej Babiš.

Pod příspěvkem se objevily povzbudivé reakce lidí, kteří se prý skutečně chystají dorazit.

Došlo však i na kritické hlasy. O slovo se přihlásila např. novinářka Barbora Koukalová ze serveru Expres.cz

„Petr Fiala je vlastně takovej druhej Churchill, možná ještě větší Churchill. Churchill a Roosevelt dohromady. Napjatě čekám na knihu jeho asistenta, který dostal medaili za to, že jel hlídaným vlakem. Doufám, že se bude jmenovat Statečnost v kupé,“ poznamenala ke knize novinářka.

I další ironicky přirovnávají jeho „krizové paměti“ k dílu Winstona Churchilla, jehož válečné vzpomínání se roztáhlo na pět svazků.

A jiní zastávají názor, že premiér dva roky řešil krizi, kterou sám způsobil, a teď se tím ještě prezentuje.

Kniha vyjde až v pondělí, ale už teď si ji můžete objednat on-line na stránkách několika knihkupectví. V průměru za 400 korun.

Představení Fialovy knihy

 

Fialovu knihu vydává nakladatelství Books & Pipes, jehož šéfredaktorem je premiérův poradce a dlouholetý spolupracovník František Mikš.

Vydavatelství současně vydává kulturní revue Kontexty, kterou rovněž edituje František Mikš a kde publikuje premiér i jeho syn, který pak články vykazuje jako vědeckou publikační činnost při svém postgraduálním studiu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Petr Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVrták , 24.05.2024 16:19:23
Včera byl na hokeji vysmátej s Rakušanem jakoby se nechumelilo. ČR vzkvétá, vše funguje jak má, na Ukrajinu pošleme i Národní divadlo jestli bude potřeba. Žádná krize, kdyžtak krouhnem důchodce, nějaké nové poplatky, daně povýšíme.... No nějak to zbastlíme, že.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…