První pomoc při popáleninách

11.02.2014 8:27

Pomoc při popáleninách je rozhodující již v prvních vteřinách po popálení.

První pomoc při popáleninách
Foto:
Popisek:

Rozhoduje se o následcích, přičemž při okamžitém zchlazení tekoucí studenou vodou můžeme snížit poškození až o jeden stupeň! Naopak nevhodné ošetření, podchlazení či infekce může popáleninu výrazně zkomplikovat. Neméně záleží na zdravotním stavu pacienta, rozsahu a hloubce popálení či jeho věku. Platí, že jen malé popáleniny mohou být ošetřeny ambulantně či doma.

Lehké popáleniny (červená kůže nebo neporučené puchýře)

Co možná nejrychleji zchladit studenou vodou či fyziologickým roztokem. Důležité je chladit poškozenou část alespoň 3 – 4 hodiny. Následně ošetřit antiseptickými přípravky. V případě rozsáhlejších popálenin zajistit okamžitý převoz k lékaři, který podá infůzní léčbu, která zabrání rozvoji šoku.

Těžší popáleniny (bílá případně hnědočervená kůže, praskající puchýře)

Opět co možná nejrychlejší zchlazení, aby teplo nepronikalo do hloubky. Cokoliv přiškvařené v ráně nevyndávat – počkat na odborné ošetření v nemocnici (vysoké riziko infekce). V obou případech musíme při zchlazování dát pozor na podchlazení – týká se zvláště dětí.

Pokud je to možné, odstraníme šperky apod. – pozdější odstranění by mohlo být nemožné vzhledem k otokům. Těžce popálená místa ničím nezakrýváme a zajistíme okamžitý převoz záchrannou službou do nemocnice. Popáleninu zakrýváme sterilním obvazem pouze v případě, že hrozí infekce!

U těžších popálenin přichází na řadu hospitalizace, podávání analgetik proti bolesti, infůze (prevence šoku). 3.–5. den po přijetí se provádí nářezy příškvarů a další speciální zákroky vedoucí k co možná největší eliminaci následků.

Nejzávažnější komplikace je šokový stav, který může vést k oběhového selhání a smrti důsledkem ztrát tekutin.

V případě popálenin jde o velice bolestivé úrazy, jejichž léčba spadá pod speciální obor popáleninovou chirurgii. Zároveň v případě trvalých poškození a defektů se dotýká dalších speciálních oborů – estetické chirurgie či psychologie.V České republice nalezneme popáleninové centrum v pražské nemocnici na Vinohradech, Brně a v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…