S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

05.05.2024 17:50 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o tom, že je nutné ho přijmout, aby Česko hrálo v Evropě první ligu. Ovšem to bychom vstoupili do skupiny zemí, které na rozdíl od nás neplní kritéria, tedy vykazují horší hospodářské výsledky, tedy bychom sestoupili z druhé do třetí ligy. „O výhodách a nevýhodách přijetí eura můžeme na úrovni odborně ekonomicky diskutovat a jsem k takové věcné odborné diskusi připravená; politické prohlášení, že je nutné euro přijmout, však k diskusí není, protože je lží,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová vystoupila na sněmu Svobodných

Už jsme o euru mluvili tolikrát. Ale co naplat, když s jeho zavedením znovu přišel Petr Pavel. Na konferenci k 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie, která se v úterý konala na Pražském hradě, prohlásil, že Česká republika by měla přijmout euro, aby hrála v Evropě tzv. první ligu. V novoročním projevu vyzval k diskusi o přijetí eura, teď už mluví o nutnosti přijetí společné evropské měny. Čím si lze vysvětlit, že tolik šlape na pedál, a proč podobnou iniciativu nevyvíjeli už jeho předchůdci Miloš Zeman a Václav Klaus?

Miloš Zeman i Václav Klaus byli pragmatici a ekonomové, proto věděli, že přijetí eura by pro zemi bylo ničivé. Proto je ani nenapadlo po euru volat. Současný prezident ekonom není, monetární ekonomii nerozumí, a ohledně eura říká, co je mu do projevu napsáno. Povšimněte si, jak je „argumentace“ ohledně přijetí eura „zajímavá“, rozumějme hloupá: Zastánci eura často zkoušejí argumentovat tím, že prý již budeme plnit Maastrichtská kritéria, a proto tedy můžeme přijmout euro. Tito lidé si ovšem ještě nepovšimli, že Maastrichtská kritéria nyní neplní ani eurozóna jako celek! Takže celá eurozóna se ekonomicky rozsypala natolik, že není schopna plnit svá vlastní pravidla, která byla zavedena proto, aby ji držela pohromadě. Co to znamená? Že bychom měli (podle zastánců eura) vstoupit do skupiny zemí, které na rozdíl od nás neplní kritéria, tedy vykazují horší hospodářské výsledky, tedy bychom sestoupili z druhé do třetí ligy…

O výhodách a nevýhodách přijetí eura můžeme na úrovni odborně ekonomicky diskutovat a jsem k takové věcné odborné diskusi připravená; politické prohlášení, že je nutné euro přijmout, však k diskusí není, protože je lží.

Pětikoaliční vláda se neustále ohání nutností boje proti dezinformacím, ale před eurovolbami obsadila koalice Spolu doménu s klíčovým heslem kampaně hnutí ANO a přes ni šíří vymyšlené citáty. Premiér Petr Fiala si to pochvaluje a vysmívá se ANO, že udělalo chybu, že si doménu včas nezaregistrovalo. Má být předseda vlády opravdu pyšný na to, jak nejsilnější opoziční stranu volební tým Spolu doběhl a i zostudil?

Já bych si troufla oponovat, že Spolu hnutí ANO nezostudilo; zostudilo samo sebe, jelikož jeho počínání je velmi dětinské. Vlastně se nabízí otázka, kdo tu tedy šíří dezinformace? Když dezinformaci definujeme tak, že se jedná o nepravdivou informaci, která je ZÁMĚRNĚ a vědomě šířena za účelem oklamání lidí, pak drtivá většina těch, kdo jsou dnes i označováni za dezinformátory, jimi ve skutečnosti nejsou, buď proto, že šíří pravdy, nebo proto, že nepravdy šíří nezáměrně. Naopak koalice Spolu tu definici dezinformace splňuje velmi dobře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

má smysl komentovat myšlenkové pochody loutky , která evidentně neví o ekonomii zhola nic jen lopotně čte zadání ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 05.05.2024 19:01:32

|  5 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…