Zima nepřináší jen radovánky, ale i problémy

14.11.2011 0:00

Zima už klepe na dveře. Ti, kdo milují zimní sporty už nedočkavě sledují zprávy o počasí, které jim brzy sdělí, kde už napadl první sníh.

Zima nepřináší jen radovánky, ale i problémy
Foto:
Popisek:

Zatím je sice přes den ještě hezky, ale v noci už se teploty pohybují kolem nuly. Ten, kdo se ale dá oklamat posledními slunečními paprsky a vyjde si na výlet jen tak nalehko, může být nemile překvapen.

Pokud máte pocit, že omrzliny se týkají jen extrémních mrazivých podmínek, vyvedeme vás z omylu. Tyto stopy zimy se na naší pokožce mohou objevit i v teplotách kolem nuly, zvláště je-li větrno spolu s vysokou vlhkostí vzduchu. Jedná se totiž o druh poranění, který  způsobují povětrnostní vlivy související s nízkými teplotami na naši nechráněnou pokožku. U člověka je hranice nebezpečí omrzlin již při teplotách kolem 4 st. C. Proto je tedy už nyní namístě počítat i s touto možností a připravit se na ni.

Abychom zabránili omrzlinám, je nutno chránit ty části pokožky, které nejsou kryty oděvem a jsou přímo vystaveny povětrnostním podmínkám. Jedná se hlavně o okrajové části těla, při nynějších teplotách zejména obličej a ruce. Tyto části těla je nutno chránit vrstvou krému, který zabrání jejich vysušování a promrznutí.

Pokud jsme  strávili delší dobu venku na ostrém  a mrazivém větru a cítíme, že nás štípou uši nebo ruce, většinou se ještě nic neděje. Horší je, když už v těchto částech těla ztrácíme citlivost. Pak je nutno ihned přistoupit k první pomoci, která spočívá v postupném prokrvení postižených oblastí.

Nikdy ale ne ponořením do horké vody, nýbrž jemnou a intentivní masáží  nejlépe suchými a měkkými látkami jako je třeba flanel. Promrzlé tělo se totiž musí zahřívat pomalu a postupně, aby nedošlo k poškození podkožních buněk.

Součástí pomalého prohřívání je i podávání teplých nápojů. Pozor ovšem na nápoje alkoholické, a to zejména v opravdu zimních podmínkách. Alkohol sice způsobí rychlé zahřátí tím, že je příčinou roztažení cév, ovšem stejně rychle zase zahřívat přestane a   navíc otupí naše smysly a může nám způsobit další problémy.

Při opravdových mrazivých zimních teplotách musíme počítat i s tím, že mohou být postiženy i ty části těla, které jsou kryty, velmi často se to stává u nohou v těsných botách nebo tehdy, když dlouho stojíme bez pohybu. Takovéto omrzliny mohou mít velmi závažné důsledky, vedoucí až k amtupaci.

Pokud tedy vyrážíme v chladných měsících na výlet, v zimě na lyže nebo brusle, měli bychom se oblékat přiměřeně povětrnostním podmínkám, používat vhodné krémy a zdržovat se venku jen tak dlouho, dokud je to bezpečné. Své tělo tak budeme před možností omrzlin chránit.

A když už je neuchráníme, je lépe zajít co nejdříve k lékaři, abychom se vyhnuli dlouhému a nepříjemnému léčení.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…