Žloutenka jako "suvenýr" z letní dovolené

24.05.2014 0:00

Žloutenka jako "suvenýr" z letní dovolené
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: Klinikazdravi

Před létem myslete na zdravotní prevenci. Očkování na cesty vám může zachránit dovolenou i zdraví
Sezóna letních dovolených se rychle blíží a lidé začínají plánovat své zahraniční cesty, exotické i domácí výlety. Cestovního průvodce a fotoaparát si bere každý cestovatel s sebou, na včasnou zdravotní prevenci se však mnohdy zapomíná. Právě zdravotní problémy bývají na cestách nejčastějšími komplikacemi, které mohou vysněnou dovolenou zkazit. Mnohým se však dá předcházet, ať už vyvarováním se rizikového chování nebo očkováním. Cestovatelský základ představuje vakcína proti žloutence typu A a B, kterou je někdy nutno doplnit dalšími vakcínami či léky. S přípravou na cestu lidem poradí specializovaní lékaři z center cestovní medicíny.

V současné době zaznamenáváme zvýšený výskyt virové hepatitidy A v několika evropských zemích včetně České republiky. Podle údajů Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) se u nás od začátku roku nakazilo již přes sto třicet obyvatel, což je až dvojnásobný nárůst v porovnání se stejným obdobím v loňském roce. Na vině je zejména nízká proočkovanost populace proti hepatitidě A a také rizikové chování lidí.

Lékaři navíc upozorňují, že počet nemocných může růst v průběhu letních měsíců, kdy lidé více cestují. „Lidé by neměli podceňovat prevenci před odjezdem na dovolenou, i když se nechystají přímo do rizikových či exotických destinací. Vždy je lepší nemoci předcházet, než řešit zdravotní komplikace. Do některých zemí je dokonce povinné očkování proti žluté zimnici a nebudou bez něj vpuštěn., Nejčastěji pak doporučuji očkování proti žloutence typu A,“ říká MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny.

Vir hepatitidy A je značně odolný a v životaschopné formě vydrží i několik týdnů na površích předmětů, v potravinách, nápojích i ledu. K přenosu nemoci dojde pozřením viru, ať už ve formě kontaminovaného jídla, pití či pouhým stykem mezi předmětem, na kterém přežívá virus, a ústy.

Žloutenka typu B se oproti tomu přenáší tělními tekutinami, často při nechráněném sexu nebo poraněním o kontaminovaný předmět. Riziko může však představovat i tetování či piercing. Nebezpečné je také provádění akupunktury nesterilizovanou jehlou. Akupunktura je přitom základní léčebná metoda v některých zemích orientu. „V případě úrazu si člověk mnohdy nemůže vybrat, kde a jak chce být ošetřený a hygienické standardy v jednotlivých zemích se mohou velice lišit,“ upozorňuje Dr. Rutsch na důvody, pro které doporučuje ochranu proti oběma typům žloutenky.  

Proti žloutence typu A se mohou děti očkovat už od jednoho roku. V rozmezí půl roku se očkují dvě dávky vakcíny, přičemž po druhé dávce vakcína poskytuje dlouhodobou ochranu. Dospělí mají možnost zvolit výhodnou kombinovanou vakcínu, která ochrání proti A i B typům zároveň a očkuje se ve třech dávkách. Toto očkování představuje tzv. cestovatelský základ a obvykle se doplňuje o další podle vybrané destinace a epidemiologické situace v ní.

Do některých asijských zemí se například očkuje navíc i proti břišnímu tyfu, obrně či vzteklině, některé africké země vyžadují očkování například proti žluté zimnici. „Často se potkávám s tím, že klienti ani neví, zda mají aktuální očkování proti tetanu, nebo je překvapí doporučení na očkování proti černému kašli či meningokokům. Žloutenku A však doporučuji všem, může se hodit i u nás ve vlaku či MHD,“ doplňuje své zkušenosti MUDr. Rutsch.    

Mýtus o tom, že ochrana proti žloutence je vhodná jen pro exotické cesty, vyvrací i zvýšený výskyt nemoci ve Skandinávských zemích. Zdravotnické úřady v Norsku (The Norwegian Food Safety Authority) zaznamenaly nárůst případů virové hepatitidy A, která není pro severské státy příliš typická. Desítky nemocných se nakazily v zahraničí, ostatní se infikovali přímo v zemi, kde k šíření nemoci pravděpodobně přispělo mražené ovoce ze zahraničí.

Cestovatelská lékárnička
Záleží na destinaci, do které cestovatel míří, a způsobu, jak bude svůj volný čas trávit. Nejčastěji se však lidé na cestách potýkají s průjmy, úrazy a infekčními chorobami. Základní cestovatelská lékárnička by proto měla obsahovat výbavu pro ošetření úrazů (obvazy, náplasti, desinfekci), dále pak léky na snížení teploty a zažívací potíže. Při zvracení a průjmech je důležité zajistit dostatečný přísun tekutin s přidáním remineralizačních solí. I složení lékárničky mohou lidé konzultovat s lékařem.

Virus žloutenky typu A a B se vyskytuje na všech kontinentech. ČR spadá do zemí se středním rizikem nákazy. Proti oběma nemocem se dá dlouhodobě chránit jednou vakcínou.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…