Hm. Jak to myslíte? Protažený obličej Tvarůžkové v mimořádném vysílání k ruským agentům

17.04.2021 22:11

Sobotní večer je vysílání ČT 24 kompetně věnováno kauze ruského podílu na výbuchu muničáku ve Vrběticích. V druhé hodině po nejvýraznějších tvářích opozice se do mimořádného vysílání ČT připojili i další hosté, a ti moderátorku Zuzanu Tvarůžkovou evidentně trochu zklamali.

Hm. Jak to myslíte? Protažený obličej Tvarůžkové v mimořádném vysílání k ruským agentům
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Zuzana Tvarůžková v mimořádném vysílání o ruských agentech

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Politolog Jan Kubáček hned na úvod dostal dotaz, zda Česko nepodcenilo nebezpečí od ruských tajných služeb. „Problém České republiky je spíše to, že nepropojujeme informace.“ Podle Kubáčka máme řadu kvalitních lidí v tajných službách, ale jejich informace nedokážeme využít.

„S informacemi pracujeme velmi nárazově, často jsou předmětem politizace a politických kampaní,“ všiml si Kubáček. Často navíc tyto informace mícháme do vlastních starých bitev. „Chybí nám to, co mají pobaltské státy, nebo Dánsko či Velká Británie. Že informace jsou od toho, aby se vyhodnocovaly, a že státní zájem není předmětem politického boje.“ To je podle něj velký český nešvar, že politizujeme geopolitiku, a dokonce i zpravodajské informace.

Zuzanu Tvarůžkovou to zjevně nepotěšilo: „Promiňte, co myslíte tím, že se politizuje geopolitika? Ono to nejde oddělit, když tu vidíme chování některých politiků a k tomu podložené informace. Tak jak to myslíte?“ vyzvala Kubáčka k reparátu.

Kubáček zdůraznil slovo „racionálně“. Informace musíme vyhodnocovat s chladnou hlavou a dávat je do naší ekonomické diplomacie. V Česku je zvykem, že se zpravodajskými informacemi místo rozvědky a nejvyšších politiků pracují spíše novináři a děláme z toho předmět politiky  schůzí, pamfletových akcí, dokonce i volebního souboje.

„Řadu věcí vyzrazujeme. Už mnohokrát se stalo, že si naši spojenci stěžovali, že Česká republika je informační cedník.“ Právě proto, že se informace dostávaly ven, kam nepatří.

„Hm,“ protáhla obličej moderátorka a přešla raději k jinému tématu.

Jejímu trápení ale neměl být konec. Jako další host se jí připojil Tomio Okamura.

Když mu dramaticky popsala, co všechno se ve Vrběticích stalo, Okamura ji ujistil, že o případu ví, protože se nachází v jeho bývalém senátním obvodě.

„Budeme žádat důkazy,“ ujistil moderátorku. O věc se bude zajímat předseda bezpečnostního výboru z SPD Radek Koten, který prověří, do jaké míry jsou tato závažná obvinění opodstatněná. „Je třeba vše vyhodnotit, jak moc je to závažné,“ dodal Okamura. Moderátorka mu s posměchem namítla, že slova premiéra Babiše zněla dost závažně. A i prezident republiky to prý bere vážně.

Anketa

Souhlasíte s vypovězením 18 ruských diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích?

10%
90%
hlasovalo: 11505 lidí

„Než se k vám důkazy dostanou, tak to může nějakou dobu trvat. Ale jaká má být teď reakce ze strany České republiky?“ pobízela poslance. Není prý příliš mnoho zemí, jejichž tajné služby by čelily takovým podezřením.

„Chcete radši důkazy, nebo tvrdou reakci? Co je pro vás důležitější?“ položila otázku.

Okamura připomněl, že dnes je také ve světě velká bezpečnostní krize mezi Ruskem a USA. Hrozí válečný konflikt na Ukrajině, různé země si vypovídají diplomaty. „Já bych chtěl vyzvat Českou republiku a naši vládu, abychom jednali s rozvahou a chladnou hlavou. Válečný konflikt v Evropě nás může fatálně postihnout.“

Tvarůžková mu dala otevřeně najevo, že „konflikt v politicko-diplomatické úrovni“ ji nezajímá. Zásadní podle ní je „důvodné podezření, že tu jsou důstojníci GRU zapojeni do aktivit, které přinášejí smrt lidí, pane Okamuro“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Paní redaktorko, já vás znám dlouhá léta,“ reagoval Tomio Okamura. Důkazy je podle něj nutné předložit v Poslanecké sněmovně. A pokud se potvrdí, bude se jednat o teroristický útok, který je absolutně nepřípustný. Ale stále nelze vyloučit, že se obvinění nebudou zakládat na pravdě.

„Probíhá souboj mezi mocnostmi, a my bychom nebyli rádi, kdyby Česká republika byla do takových soubojů zatahována,“ dodal Okamura.

„Ale vy asi nebudete první, kdo se dozví detaily,“ poznamenala moderátorka. Teď by podle ní spíše Rusko mělo obvinění vyvracet. Okamura trvá na zásadě padni, komu padni. „Já nejsem ani proruský, ani proamerický, ani probruselský,“ ujistil. Jakékoliv vměšování cizí země je třeba odmítnout, a je jedno, jaké to bude.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…