Policisté podepisují petici proti povinnému očkování. Podpisy přibývají po tisících

03.01.2022 16:45

Více než 3 500 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků se připojilo k petici proti povinnému očkování profesních skupin proti koronaviru. Podle podepsaných povinné očkování v jejich řadách přinese „daleko více škody než užitku“ a hrozí, že dojde k citelnému odlivu profesionálů, čehož důsledkem bude ohrožení základních strategických funkcí státu.

Policisté podepisují petici proti povinnému očkování. Podpisy přibývají po tisících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
Podepsaní se prostřednictvím petice staví proti vyhlášce, kterou schválila bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), jež zavádí povinnost očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese od letošního března. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, povinnost očkování pro určité profese bude zřejmě platit i nadále.

V petici se příslušníci bezpečnostních sborů, IZS a ozbrojených sil ohrazují proti očkování proti nemoci, kterou se necítí ohroženi. „Mezi nás a náš doposud obětavě naplňovaný slib vláda postavila překážku, která velké části z nás neumožní další setrvání ve služebním nebo pracovním poměru. Zabrání nám sloužit naší vlasti a našemu lidu. Důvodem k našemu propuštění má být odmítnutí povinné vakcinace proti nemoci, kterou se z objektivních důvodů necítíme ohroženi,“ sdělují své důvody petenti.

Poukazují, že je už nyní proočkovanost v jejich řadách daleko nad celostátním průměrem a absolutní většina z nich nepatří mezi rizikové skupiny.

Povinné očkování proti covidu-19 je tak podle podepsaných irelevantní. „Obáváme se, že takový postup nám i celému českému lidu přinese daleko více škody než užitku,“ dodávají s tím, že zřejmě dojde k citelnému odlivu profesionálů, čehož důsledkem bude ohrožení základních strategických funkcí státu.

Nejvíce by to podle autorů petice měl pocítit policejní sbor. „Chceme připomenout, v jakém personálním stavu se bezpečnostní složky ČR nacházejí, zejména pokud hovoříme o personálních stavech Policie ČR. Tam je situace opravdu velmi vážná. Podstavy policistů jsou hlášeny ze všech krajů republiky,“ připomínají k tomu se slovy, že již nyní cítí tlaky k očkování.

Nový kabinet žádají, aby jim umožnil vykonávat službu jako doposud. „Vyzýváme tímto nového ministra zdravotnictví, a potažmo celou vládu, k nápravě této neutěšené situace. Odmítáme pokračování v zaběhlých kolejích, které vrazilo do společnosti nebývale ostrý klín. Nová vláda by se měla poučit z chyb vlády předešlé a zasadit se o sjednocení českého lidu namísto jeho dalšího rozdělování. Požadujeme, aby nám, profesionálům IZS a ozbrojených sil ČR, bylo umožněno vykonávat službu veřejnosti, jako tomu bylo doposud,“ píší.

ČTK informovala, že u policejního sboru je zhruba 40 000 příslušníků, u armády 23 000, hasičů je přes 10 000 a po druhé dávce očkování má podle vyjádření mluvčí policejního prezidia Ireny Pilařové z konce loňského listopadu 75,6 procenta policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě zhruba 85 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…