Protestů proti vládě se v celém Česku zúčastnily tisíce lidí

16.03.2012 6:05

Na protestních shromážděních takzvané Holešovské výzvy, která požaduje demisi vlády, se dnes odpoledne sešly na různých místech Česka tisíce lidí. Na pražské Václavské náměstí zamířily asi 2500 protestujících, v Brně bylo až 4000 účastníků, v Hradci Králové a Ostravě asi tisícovka. Počty odhadli přítomní policisté. Na pražský protest navíc navázal pochod demonstrantů k budově České televize, kde pak demonstrace pokračovala do asi 21:30. Iniciátoři akce před nedávnem vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila s tím, že pokud na jejich požadavky nebude reagovat, uspořádají celonárodní protest.

Protestů proti vládě se v celém Česku zúčastnily tisíce lidí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla protivládní demonstrace Národní rady

Nejvíce lidí se sešlo na brněnském náměstí Svobody, policejní mluvčí Bohumil Malášek odhadl účast na 3500 až 4000 lidí. Z náměstí musela být odkloněna doprava, tramvaje jezdily po Rooseveltově třídě. Demonstrace se obešla bez incidentů. Lidé přinesli transparenty s nápisy kritizujícími vládu premiéra Petra Nečase, vyslechli si text Holešovské výzvy, několik proslovů a hudebních vystoupení. Největší potlesk sklidily proslovy, v nichž řečníci požadovali zastavení církevních restitucí a odstoupení prezidenta Václava Klause.

Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi

Asi 2500 lidí přišlo podle policie na demonstraci v Praze, organizátoři tvrdí, že jich bylo víc. V revoluční náladě je podpořil proslov Hördura Torfasona, který byl iniciátorem protestů na Islandu vedoucím k pádu tamější vlády. Ke slovu se dostal také režisér Jiří Krejčík nebo Slávek Popelka, iniciátor Holešovské výzvy. "Tím, že jste sem dnes přišli, jste vyjádřili přání žít jako svobodní občané ve svobodné zemi, ne jako otroci," zahájil proslov Popelka. Žádal odstoupení vlády, okamžité zastavení církevních restitucí, Klausovu abdikaci a zastavení klíčových vládních reforem. Mezi organizátory se pohyboval i kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert, známý spory kvůli předražování jízdného.

Mnoho lidí mělo na oblečení žlutou nálepku s nápisem "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi". V davu bylo vidět také několik protestujících v bílých maskách typických pro hackerské hnutí Anonymous a také demonstranty v kostýmech goril, které jsou symbolem stejnojmenné korupční aféry na Slovensku. Řada lidí pak na náměstí dorazila s vlajkami a transparenty, na kterých byla hesla jako "Klaus na hrad Mírov" či "Chceme pravou demokracii". Kolem 19:00, tedy po zhruba dvou hodinách od zahájení protestu, se část demonstrantů vydala z náměstí směrem k sídlu ČT na Kavčích horách.

Zablokovali při tom magistrálu ve směru z centra. Před budovou zpravodajství, kterou hlídali policisté, pak skandovali hesla "cenzura" a "máme právo na informace". Zástupci iniciativy si v minulosti stěžovali na nezájem a nepřízeň médií. ČT zařadila živý vstup z protestu před budovou do svého právě vysílaného pořadu Hyde park i následující zpravodajské relace. Protest se obešel bez vážnějších incidentů a skončil kolem 21:30, do kdy na místě zůstalo asi 100 až 150 lidí. Dnešní série demonstrací je první takto rozsáhlou akcí, kterou Holešovská výzva zorganizovala.

Stop vládě zlodějů

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové se na protivládní demonstraci sešla zhruba tisícovka lidí. Účastníci podepisovali petiční archy požadující demisi vlády či zastavení penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy. "Je potřeba, aby lidi vzali klacky a vyhnali vládu, takhle to už dál není možné," řekl v projevu jeden z protestujících. Někteří demonstranti měli nad hlavami transparenty s nápisy "Stop vládě zlodějů" či "Vláda má tvořit, ne krást a lhát". Přibližně tisíc lidí demonstrovalo také v Ostravě, na dalších místech se účast odhaduje na stovky či desítky protestujících. V Pardubicích přišlo na náměstí Republiky asi pět stovek lidí. Řečníci hovořili o stavu českého zdravotnictví a školství, o korupci či nedotknutelnosti politiků. Po jejich proslovech lidé obvykle začali křičet nebo tleskat, později se do proslovů sami zapojili.

V Liberci se před radnicí sešly asi tři stovky lidí, velkou část tvořili starší lidé, přišlo ale také hodně rodičů s dětmi. Demonstrující pískali na píšťalky a vyzývali vládu a prezidenta k demisi. Náměstím se nesly výkřiky jako "Už toho máme dost!" nebo "Už je na čase vyhnat Nečase". Na kovanou mříž radnice lidé pověsili transparent s nápisem "Vzdělání není byznys, důchodci nejsou odpad, vy nejste vláda". Podle zpravodaje ČTK na náměstí nebyl nikdo, kdo by akci viditelně řídil, nikdo také k lidem nehovořil. Shromáždění trvalo asi půl hodiny, v závěru se několik lidí pokusilo vniknout do radnice bočním vchodem a na náměstí přijelo pět policejních vozů. Žádný jiný incident se nestal.

Chceme demokratické volby. A ty předchozí nebyly?

Asi 300 převážně starších lidí protestovalo také v Plzni a v Jihlavě. V Českých Budějovicích se akce zúčastnilo přibližně sto demonstrantů. V Jičíně zaznamenali účast až 400 lidí. V Karlových Varech iniciativu podpořila asi padesátka účastníků, ve Zlíně přibližně 40 lidí.

Iniciátoři Holešovské výzvy už dříve oznámili, že požadují demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků, zahájení příprav "spravedlivých demokratických" voleb a uzákonění běžně použitelného referenda. Chtějí také zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy a odvolání podpisu na smlouvě ACTA, která podle nich zavádí cenzuru na internetu. Podle nich by měla být jmenována dočasná úřednická vláda a měl by odstoupit prezident Václav Klause pro ztrátu důvěry. Na těchto požadavcích se usnesli na konferenci, která se na konci ledna konala v pražském Hloubětíně a kde se podle iniciátorů spojili občané, iniciativy, neparlamentní strany či občanská sdružení a vytvořili Národní radu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…