Rána Hutkovi, Havlové a spol. Promluvil muž, jehož vzpomínky na listopad 89 jim nevoněly. A přinesl důkazy

09.08.2019 13:17

MF Dnes přinesla sérii rozhovorů s několika osobnostmi, které se vyjadřovaly k 30. výročí sametové revoluce. Jenže dva z těchto rozhovorů vzbudily pozornost tehdejších přímých aktérů dění. MF Dnes podle jejich názoru napomohla šíření neověřených informací o listopadu 1989 a k oslabení odkazu sametové revoluce. A věc pokračuje…

Rána Hutkovi, Havlové a spol. Promluvil muž, jehož vzpomínky na listopad 89 jim nevoněly. A přinesl důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Pod stížností na deník, odložený ve svěřenském fondu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), jsou podepsaní filosofové Daniel Kroupa, profesor Jan Sokol, poslanec Pavel Žáček (ODS), někdejší první dáma Dagmar Havlová, publicista Karel Hvížďala a desítky dalších osobností. Na petici, ve které se známé osobnosti ohrazují proti postupu MF Dnes upozornil Deník N.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Mají na mysli rozhovory s galeristou Jiřím Jaskmanickým a s hercem a dabérem Pavlem Chalupou.

Konkrétně jim vadí, že Jaskmanický v rozhovoru prohlásil, že pietní akce na Albertově 17. listopadu 1989 byl jeho nápad.

„Slyšeli jsme, že sedíme na sudu se střelným prachem a připalujeme si u toho cigáro. Nebyli jsme ale bojácní. Plánovali jsme oficiální studentskou pietní akci, které navíc předcházely velice otevřené diskusní kluby za účasti disidentů – námi organizované. Doba byla těhotná ke změnám, to cítili všichni. Až zpětně jsem si uvědomil, že jsme vytvořili velmi dobrou platformu, aby ji někdo mohl využít ke svým cílům,“ tvrdil galerista v deníku MfD.


 

Galerista má za to, že před třiceti lety studentskou akci kdosi zneužil k pokusu o změnu režimu. A letos prý očekává něco podobného. „Letos také uvidíte 16. listopadu, jak se opět bude přepisovat historie. V jiných rámcích, ale určitě se něco semele. Bude to stejně jako v osmdesátém devátém roce. Státní zřízení nezměníme, ale jedna skupina vlivných lidí by mohla vytlačit druhou. Na tom není nic, co by se nedalo vysledovat,“ uvedl.

U Pavla Chalupy se jedná o více výroků. Například: „…snad po týdnu se tam (v Disku) objevil takzvaný celostátní studentský stávkový výbor… Byli v něm Monika Pajerová, Šimon Pánek, Igor Chaun, Martin Mejstřík… Tam to vypadalo jako papalášské doupě – na stole whisky, víno, americké cigarety… I přes naši nechuť pak do Disku svolávali fakultní výbory z celé republiky.“

Lidé, kteří podepsali petici, varovali své spoluobčany, aby nepodlehli pokusům o zkreslování historie.

Dnešní galerista a v listopadu 1989 předseda Městské vysokoškolské rady SSM Praha však cítil potřebu se proti tvrzením petentů ohradit. V prohlášení, které má server ParlamentníListy.cz k dispozici, zdůraznil, že uspořádat pietní pochod z Albertova u příležitosti 50. výročí nacistického řádění v tehdejším Protektorátu, byl opravdu jeho nápad.

A pokud kupříkladu Karel Hvížďala naznačuje, že Jaskmanický zkresluje historii, podle Jaskmanického to dělá spíše Hvížďala, a to v příspěvku nazvaném „Falšování dějin“ pro Český rozhlas. „A bohužel je to právě on, který uvádí jednu nepřesnost za druhou. Jaskmanický nikdy stranickým funkcionářem nebyl. Na Albertově opravdu přednesl projev, který napsal Martin Mejstřík. Opět přikládám,“ napsal galerista.

Není prý také pravda, že by akci na Abertově řídili výhradně představitelé nezávislých iniciativ. „Neřídili. Byla vytvořena skupina pořadatelů, kteří pak dodatečně byli označeni samolepkou. Ti byli delegováni od nás, městského výboru SSM, z nezávislých studentů a dalších. K pořadí vystupujících se vyjadřovat nebudu. Ale zjistit jejich přesný sled je dnes otázkou řekněme pár kliků. A zdroje jsou opravdu důvěryhodné.  A tak bych mohl pokračovat dál,“ uvedl Jaskmanický.

A nakonec se ohradil proti komolení vlastního jména, ke kterému v již zmíněné petici mělo dojít.

„Ve svém rozhovoru pro MF Dnes jsem se zaměřil pouze na Albertov. Slova, která mi do úst vkládá na briefingu Marek Benda, v článku z 30. 7. 2019 nenajdete, protože tam jednoduše nejsou. A úplně na závěr, když už jsme u falšování dějin, měl by si Hvížďala přečíst, jak se doopravdy jmenuji,“ uzavřel galerista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …