Saúdové se s tím nepářou. Na sousedy prý střílejí smrtelný fosfor, dodaný z USA

20.09.2016 17:16

Podle informací na sociálních sítích existuje důvodné podezření, že Saúdská Arábie používá proti obyvatelům Jemenu munici s bílým fosforem. Tu jí dodávají Spojené státy americké, podle kterých se však tato munice nemá používat proti lidem, pouze jako signální či kouřové clony. Informuje the Independent.

Saúdové se s tím nepářou. Na sousedy prý střílejí smrtelný fosfor, dodaný z USA
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Z videí a fotografií na sociálních sítích vyplývá, že jednotky Saúdské Arábie používají v bojích v Jemenu bílý fosfor. Tento vysoce zápalný materiál dostávají od svých spojenců z USA. Podle jejich regulací však nesmí dojít k použití fosforu proti lidem, což vyvolává velké obavy u mnoha lidskoprávních organizací.

„Když munice exploduje, vypustí bílý fosfor, který se okamžitě ve vzduchu vznítí a vytvoří hustý bílý dým. Když je použita vůči vojákům a civilistům, může zmrzačit či zabít tím, že se propálí až na kost.“

Není známé, jakým způsobem Saúdové fosforovou munici používají, beztak jsou již vystaveni velké kritice za to, že bezhlavě bombardují i civilní obyvatelstvo, a to již od počátku vojenského tažení proti jemenským rebelům v roce 2015.

Celý text zde.

USA potvrdily, že v minulosti dodávaly Saúdům bílý fosfor, odmítly však prozradit kolik a kdy naposledy. Takové informace údajně nelze na základě dostupných údajů dohledat.

„Spojené státy očekávají, že jakýkoliv příjemce vojenské pomoci bude tuto pomoc využívat v souladu s mezinárodním právem, na základě pravidel a podmínek jakéhokoliv jiného převodu či prodeje z USA,“ uvedl představitel ministerstva zahraničí, který promluvil pod podmínkou zachování anonymity.

Za funkční období Baracka Obamy USA odeslaly celkem 42 různých zbrojních zakázek do Saúdské Arábie v celkové hodnotě 115 miliard dolarů, což je více než za kterékoliv jiné vlády. Použití bílého fosforu není v rozporu s mezinárodním právem, má však přísná omezení, například nesmí k němu dojít v blízkosti civilního obyvatelstva. Jeho použití vůči nepříteli je také mnohdy odsuzováno, jelikož může mít brutální následky.

Saúdové nejsou jediní, kdo se uchýlil k použití bílého fosforu, v posledních 15 letech to například byly USA ve Falúdži v Iráku roku 2004 a také v Afghánistánu po dobu jejich vojenského nasazení. V roce 2009 použil bílý fosfor i Izrael, a to v obydlené oblasti pásma Gazy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…