Sjednocení DPH? To je přímo zločin, míní komunisté

04.03.2011 9:22

Haló noviny si dnes v úvodním článku vzaly na paškál sjednocení DPH. Vláda chce totiž kvůli důchodové reformě sjednotit DPH na 20 procent. To je ale podle komunistů přímo zločin.

Sjednocení DPH? To je přímo zločin, míní komunisté

„Za nehorázný zločin páchaný na velké většině obyvatelstva označil včera před novináři předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik sjednocení DPH na 20 procentech, kterým vláda zdůvodňuje důchodovou reformou," píší Haló noviny. K názoru Kováčika se posléze přidal i předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Zavedení sjednocené DPH zatíží státní rozpočet způsobem, který neumožní Petru Nečasovi splnit jeho slib. Pokud tvrdil, že příjem z DPH půjde pouze do fondu na důchodovou reformu - nemůže mít pravdu," uvedl Filip.

Ohrožuje to českou ekonomiku

Komunisté smýšlejí, že vláda zcela selhala, dezintegruje společnost a nynější solidaritu bohatých s chudými se obrací naruby. Podle Filipa není vhodné ani načasování sjednocení DPH na 1. října. Tento krok odmítá prý i předseda Hospodářské komory Petr Kužel, podle něhož to ohrožuje českou ekonomiku.

Vláda by lidem podle Filipa měla také vysvětlit, zda chystané penzijní fondy, do kterých si budou moci spořit na důchod a odvádět část pojistného z průběžného systému, zůstanou v rukou státu, nebo budou soukromé. Budou-li státní, pak by měla říci, jaké budou náklady spojené s jejich vedením a proč nemůže být nynější průběžný systém doplňován výtěžkem DPH přímo.

U potravin navrhujeme sazbu nulovou

Kováčik pak varoval, že zvýšení DPH může zvednout náklady zdravotních pojišťoven jen u léků o šest až osm miliard korun a proto hrozí zvýšení spoluúčasti pacientů na úhradě léků. Občany zatíží ne několika stovkami, jak tvrdí vláda, ale tisícovkami korun, což podle něj lidé s nízkými a středními příjmy a důchodci neunesou.

Podle KSČM by sazba DPH mohla být rozdělená na základní, sníženou až nulovou na určité druhy zboží, které lide potřebují ke svému životu - tedy potraviny, bydlení, služby spojené se zdravotnictvím a školstvím. „U základních potravin dlouhodobě navrhujeme sazbu nulovou. Je na vládě, aby tuto záležitost v rámci evropských institucí vyjednala," dodal k tomu Kováčik.

Čtěte také:

  • Důchodová reforma? Podle Kocourka je pět minut po dvanácté
  • Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra
  • Sobotka plánuje: Musíme říct, co zrušíme, až budeme u moci
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

    6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

    Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …