Ministr Vondra: Rodině zemřelého vojáka vyjadřuji upřímnou soustrast

31.05.2011 19:54

Mimořádná událost v Afghánistánu - úmrtí vojáka.

Ministr Vondra: Rodině zemřelého vojáka vyjadřuji upřímnou soustrast

V úterý 31. května 2011 krátce po deváté hodině afghánského času došlo při přesunu v rámci plnění operačního úkolu 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT u vesnice SALAR v afghánské provincii Wardak ke zranění 3 příslušníků OMLT a 1 afghánského tlumočníka z nichž dva - rotmistr R.V. (1980) a afghánský tlumočník následkům zranění podlehli.

Vozidlo IVECO, ve kterém byly čtyři osoby, najelo na improvizované výbušné zařízení. Následkem exploze utrpěl jeden voják rotmistr R.V.( 1980) smrtelné zranění, další voják rotný I.V. (1968) a afghánský tlumočník byli zraněni těžce a jeden voják podplukovník M.K. (1967) lehce. Po prvotním ošetření na místě incidentu byli všichni transportováni na nejbližší vojenskou základnu Carwile, zranění byli následně přepraveni vrtulníkem k dalšímu ošetření na základnu SHANK v provincii Lógar. Odtud bude rotný I.V. po stabilizaci transportován vrtulníkem do vojenské nemocnice v Kábulu, kde se podrobí dalšímu ošetření. Afghánský tlumočník podlehl na základně Shank svým zraněním.

Rodiny vojáků byly vyrozuměny. Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek vydal rozkaz k zabezpečení převozu raněných vojáků a ostatků zemřelého vojáka do České republiky v nejbližším možném termínu.

Vyjádření ministra obrany Alexandra Vondry:

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o incidentu v Afghánistánu, při kterém byl dnes smrtelně zraněn jeden z našich vojáků a další dva zraněni. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině zemřelého a jeho blízkým.

Tak jako každý rok se situace v Afghánistánu v letních měsících zhoršuje a četnost podobných incidentů narůstá. Měli jsme velké štěstí, že se českým vojákům podobné tragédie tři roky vyhýbaly. Na našem dalším působení v Afghánistánu to ale nic nemění, vojáci pokračují v plnění svých úkolů."

Dále čtěte:

V Afghánistánu zemřel další český voják
Více k tématu Afghánistán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii