Pecina: Jako byste pronajali milionový byt za 200 Kč

23.04.2010 8:54

Ivan Langer by měl vyvodit osobní odpovědnost za pronájem lázní.

Pecina: Jako byste  pronajali milionový byt za 200 Kč

„Je to jako byste pronajali milionový byt za 200 korun měsíčně. Je to skutečně neuvěřitelná věc," hodnotí ministr vnitra Martin Pecina pronájem čtyř lázeňských domů svým předchůdcem ve funkci Ivanem Langerem. „Je to věc, u které je hotový audit a závěrečná zpráva ministerstva financí. Momentálně právníci zpracovávají žalobu na zneplatnění této smlouvy," dodává. 

„Je pro mě naprosto neuvěřitelné, že pan Vlček je týden obětí mediální štvanice s tím, že je konstatováno, že musí být dříve jeho rezignace, než bude ukončena prověrka dotace, kterou on sám neinkasoval. Že ministerstvo financí nemůže vyčkat do prověrky," říká Martin Pecina.

„Chtěl bych konstatovat jednu věc, která šla úplně stranou mediální pozornosti. V dubnu loňského roku podepsal můj předchůdce smlouvu o pronájmu lázeňských a léčebných ústavů - čtyř domů, jejichž hodnota byla kolem 950 milionů. Podepsal smlouvu o jejich podnájmu na neobvyklých dvacet let - musel si na to vyžádat výjimku ministerstva financí - za cenu pod dvacet milionů Kč bez DPH za rok! Počítejme, kolik je to procent: je to jako byste pronajali milionový byt za 200 korun měsíčně. Je to skutečně neuvěřitelná věc. Já jsem ji nechal podrobit auditu, audit jasně ukázal na pochybení mého předchůdce. Ten se tu věc snaží bagatelizovat," upozornil ministr.

Dále čtěte: Paroubek: Vlčkovu rezignaci považujeme za odpovědný krok

„Abych byl prost jakéhokoli ovlivňování této věci, požádal jsem ministerstvo financí o provedení kontroly, která byla dokončena před měsícem. Není to žádná hypotetická věc, o které hovoří média v souvislosti s kauzou Vlček: je to věc, u které je hotový audit a závěrečná zpráva ministerstva financí. Je to věc, u které momentálně právníci zpracovávají žalobu na zneplatnění této smlouvy," bilancuje Martin Pecina.

„Pan Langer tuto věc bagatelizoval s tím, že jsem vytrhl věci z kontextu, a žádal zveřejnění celé zprávy. Konstatuji, že celá zpráva je v elektronické podobě na stránkách ministerstva vnitra. Je tam konstatováno několikeré porušení zákona. Prosil bych pana Langera, aby si tuto zprávu přečetl a vyvodil z ní osobní odpovědnost. Je to věc, která je prošetřená, a pana Janotu zcela jistě nebude podezírat z toho, že by stranil sociální demokracii nebo Martinu Pecinovi. Dovolil bych si tuto věc dát do jasného protikladu s tím, jakým způsobem preventivně - neboť nic nebylo prokázáno - pan Vlček odchází. Zde bylo vše prošetřeno auditem ministerstev vnitra i financí, zpracovává se žaloba - přesto z toho pan Langer nevyvozuje žádnou odpovědnost," poukázal Martin Pecina na zarážející skutečnost.

Dále čtěte: Po volbách mohu skončit, připustil Langer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…