Poc (ČSSD): Recyklovat se vyplatí!

09.10.2011 22:02

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) EP opět přehlasoval Radu EU a stojí si za ambiciózním cílem, který počítá s recyklací pětaosmdesáti procent odpadních elektrických a elektronických (OEEZ) zařízení v roce 2016.

Poc (ČSSD): Recyklovat se vyplatí!

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu opět přehlasoval Radu EU a stojí si za ambiciózním cílem, který počítá s recyklací pětaosmdesáti procent odpadních elektrických a elektronických (OEEZ) zařízení v roce 2016.

V současnosti je recyklována pouze třetina OEEZ, třináct procent končí na skládkách a čtyřiapadesát procent odpadu je naprosto přehlíženo nebo vyváženo do rozvojových zemí, kde končí v rukou nejchudších vrstev obyvatelstva včetně dětí. A to i přesto, že OEEZ obsahují zdraví nebezpečné chemikálie a kovy.

Výbor ENVI proto požaduje omezení exportu pouze na státy OECD a to pouze v takovém případě, pokud půjde zařízení opětovně využít. OEEZ je zdrojem cenných surovin: například jeden milión mobilních telefonů obsahuje 250 kg stříbra, 24 kg zlata, 9 kg paladia a 9 tun mědi.

"Nejde už jen o ekologii, jde o budoucnost evropského průmyslu a surovinovou bezpečnost." říká europoslanec za ČSSD a člen výboru ENVI Pavel Poc a k tomu dodává "Dostupnost některých kovů nebo vzácných zemin je velmi omezená a bez nich je prostě veta po špičkových technologiích."

Dále čtěte:
Poslanci schválili nová pravidla pro užívání chemických látek
Brusel chce zavírat alespoň starší jaderné elektrárny. Ohroženy jsou Dukovany ##PROFIL 1540## Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…