Šulc (SPOZ): Padni komu padni v přímém přenosu aneb vládní koalici si rozvracet nedáme

10.08.2011 9:12

Petr Nečas si je moc dobře vědom toho, že při případném rozkladu vládní koalice, by nepřišel jenom o politickou moc jako takovou, ale i o post premiéra této země a zřejmě i o post předsedy ODS.

Šulc (SPOZ): Padni komu padni v přímém přenosu aneb vládní koalici si rozvracet nedáme

Čas poslaneckých dovolených je evidentně u konce. Poslanci v čele s premiérem Petrem Nečasem opět čelí vládním roztržkám a dohadování se na následném vývoji směřování našich pravicových reforem. ...

Ale k tomu, aby dál mohli svými nápady a reformami „seznamovat" širokou veřejnost, musí být tato vratká vládní koalice pohromadě.

Platforma vládní koalice založená na boji proti korupci a na rozpočtové odpovědnosti se dostává do velmi svízelné a nepříjemné situace, a sice čekání na doporučení mandátového a imunitního výboru a následné hlasování Poslanecké sněmovny o vydání či nevydání neformálního lídra a předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty k trestnímu stíhání policii ČR (na základě podezření z uplácení svých kolegů).

Premiér a předseda ODS Petr Nečas údajně už na jednání grémia ODS připustil, že by vydání neformálního lídra VV Víta Bárty nepodpořil. Toto eventuální rozhodnutí předsedy ODS bude mít nepochybně dost velký vliv na rozhodování jeho kolegů z vládní koalice.

„Řekl, že podle jeho názoru jde o politickou kauzu a že by byl nebezpečný precedens dovolit, aby do dění uvnitř politických stran zasahovala policie"

(řekl jeden z členů grémia ODS pro Hospodářské noviny)

Jinými slovy, jakoby premiér a předseda ODS Petr Nečas řekl, že mi teď vydáme Víta Bártu a oni potom v případné jiné kauze vydají někoho z nás. Velká slova „padni komu padni" vzala za své a upadla v nekonečné zapomnění jenom kvůli posílení vlivu ODS na stranu VV.

Mohlo by se zdát, že premiér vlastně tímto krokem „podrží" nejen sebe jako osobu Petra Nečase, ale i celou vládní koalici, protože VV by byly bez neformálního lídra Víta Bárty velmi oslabeny, a tím pádem by byla velmi oslabena celá vládní koalice.

Petr Nečas si je moc dobře vědom toho, že při případném rozkladu vládní koalice, by nepřišel jenom o politickou moc jako takovou, ale i o post premiéra této země a zřejmě i o post předsedy ODS.

Martin Šulc, předseda RKK SPOZ

Související:

Nečas chce zarazit vydání Bárty policii, stojí v novinách. A je zle

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…