Česká Lípa: Projekt Tvoříme město vstoupil do realizační fáze

08.04.2019 13:54

Dvacítku projektů nejrůznějšího druhu si v loňském roce odhlasovali občané České Lípy v rámci nultého ročníku projektu participativního rozpočtu s názvem Tvoříme město. V letošním roce je pak úkolem města, aby všechny tyto projekty s celkovými náklady 4,6 milionu korun postavilo. První projekty by měly být realizovány na jaře.

Česká Lípa: Projekt Tvoříme město vstoupil do realizační fáze
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„V rámci nultého ročníku projektu Tvoříme město nyní probíhají schůzky autorů vítězných návrhů s pracovníky městského úřadu. Chceme se s nimi ještě poradit a konkretizovat zadávací podmínky sloužící k výběru dodavatelů, kteří návrhy v letošním roce zrealizují,“ uvedl českolipský místostarosta Martin Brož, pod jehož gesci investic spadá realizace zhruba poloviny ze všech vítězných projektů.

Nejvíce hlasů mezi veřejností získaly projekty na výstavbu venkovních tělocvičen. K dalším velmi úspěšným projektům patřily projekty na zpřístupnění veřejné wi-fi na náměstí T.G.M., na obnovu historické cesty ke kostele Mistra Jana Husa v Městském parku, na rozmístění stojanů na kola nebo osvětlení v Hrnčířské ulici. Mezi vítěznými projekty byly i záměry na vybudování dětských hřišť nebo trampolíny v Městském parku.

„V projektu chceme určitě do budoucna pokračovat. Nejen, že se jedná o dobrý nástroj k přímému zapojení občanů do dění ve městě, ale jde také o určitou informaci pro veřejnost, že realizace i drobných věcí zabere mnoho času a práce. Nyní chceme tento nultý ročník dovést až do konce, shromáždit informace, připomínky a poznatky z celého průběhu projektu. Na jejich základě pak dáme dohromady nová pravidla pro další ročník, který vyhlásíme v roce 2020. Vítězné návrhy z tohoto ročníku se pak budou realizovat v roce 2021. Konkrétní změny v pravidlech i výši částky, která bude pro participativní rozpočet k dispozici, se občané včas dozví,“ upřesnila starostka České Lípy Jitka Volfová.

Autorem hned dvou vítězných návrhů, které se budou v letošním roce realizovat, je i místostarosta města Jaroslav Turnhöfer: „Jsem rád, že jsem si celý proces prošel jako autor návrhu a nyní mohu projekt posoudit i z pozice člena vedení města. Věřím, že i díky této výhodě se nám společně podaří sestavit nová pravidla, která projekt zase posunou o kus dál.“

V rámci nultého ročníku projektu Tvoříme město se sešlo více než 40 návrhů. Podmínkou bylo, aby se náklady na realizaci jednotlivého projektu vešly do 500 tis. Kč a aby město bylo schopné návrh v roce 2019 realizovat. Na realizaci všech návrhů město vyčlenilo 5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…