Olomouc: Dotkněte se Moravy

28.03.2023 7:35 | Tisková zpráva

Obyvatelé Olomouce se mohou sami podílet na přípravě další etapy protipovodňových úprav kolem toku Moravy. Vodítkem jim může být Výstava Dotyky Moravy, která ztvárňuje ideové náměty protipovodňových opatření v severní části města.

Olomouc: Dotkněte se Moravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Na Dolním náměstí bude výstava k vidění do 11. dubna, připomínky ale můžete zaslat až do konce dubna. Útvar hlavního architekta ve spolupráci s administrátorem architektonické soutěže připravuje webový dotazník pro veřejnost, který bude uveřejněn na stránkách města. Do té doby lze náměty adresovat na ludmila.zalakova@olomouc.eu.

Po loni dokončené II. B etapě v centru města by na ni měla navázat III. etapa protipovodňových opatření, která bude od mostu v Komenského ulici pokračovat proti proudu řeky Moravy a Trusovického potoka.

Na podobu III. etapy protipovodňových opatření plánuje statutární město Olomouc vypsat krajinářsko-architektonickou soutěž. Úpravy řeky Moravy v severní části Olomouce se tak staly výzvou pro studenty brněnské fakulty architektury VUT z ateliéru Mléčka-Novotná. Studenti ve svých návrzích proměňují utilitární protipovodňové bariéry v nový městský park, náměstí, říční pláž i vodní amfiteátr. Výsledný studentský projekt i analýzy místa se staly v polovině března podkladem pro veřejnou debatu nad zadáním připravované soutěže.

Napřed debata, potom soutěž

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Workshop byl otevřený každému, koho budoucí podoba protipovodňových opatření zajímala. Setkání tří desítek lidí moderoval renomovaný odborník ze studia CCEA MOBA, které městu zajištuje organizaci krajinářsko-architektonické soutěže na III. etapu protipovodňových opatření.

V úvodu byla představena základní fakta o protipovodňové ochraně celé Olomouce a jejich vztah k právě připravované III. etapě. Veřejnost byla rovněž seznámena se studiemi, které pro toto území byly zpracovány. Dalším vstupem byla prezentace vodohospodářského specialisty Jiřího Vítka, jenž ukázal a vysvětlil úspěšné příklady protipovodňových opatření v Mnichově a výsledky architektonické soutěže, podle níž se v současnosti realizují protipovodňová opatření na řece Svratce v Brně.

V následné diskuzi účastníci debatovali o tom, co by lidé od budoucí úpravy řeky a jejího okolí očekávali. „Rádi by se zde rekreovali a uvítali by, aby její břehy umožnily cyklodopravu. Také se probíral podnět na sáňkovací svah pro děti z lazeckého sídliště, otázka nové lávky pro pěší u Hradiska, vedení severního spoje a své si k tomu řekli i vodáci, které zajímala podoba protipovodňového uzávěru Mlýnského potoka v Řepčíně,“ vyjmenoval podněty náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Podklady pro zadání

Během participativního setkání účastníci zaznamenali své myšlenky do připravených mapových podkladů. Administrátoři architektonické soutěže z nich budou nyní čerpat.

„Cílem debaty bylo obohatit zadání soutěžních podmínek pro soutěžící týmy, které se pak mohou snažit ve svých návrzích zohlednit to, jak obyvatelé a uživatelé prostoru v okolí řeky Moravy vnímají současné nedostatky, jaká mají očekávání od budoucích úprav a jaké mají zkušenosti s každodenním životem v blízkosti řeky,“ doplnil architekt Igor Kovačević ze studia CCEA MOBA, které městu zajištuje organizaci krajinářsko-architektonické soutěže na III. etapu protipovodňových opatření.

Podle jednoho z vedoucích projektů architekta Jana Mléčky je nezbytné zahrnout do procesu příprav i nejmladší generaci, která je svými názory a postoji silným inspiračním podnětem či nezbytným kritickým zrcadlem k současnému městskému plánování.

„Řeka Morava po staletí poskytovala Olomouci ochranu, dávala okolním polím a krajině úrodnost a nezaměnitelně se vepsala do celkové podoby města. Agresivní redukcí přirozeného koryta se na přelomu devatenáctého a dvacátého století stala spíše kanálem, protékajícím bez povšimnutí zástavbou. Cílem studentského návrhu je znovu vrátit řeku městu a ukázat, že protipovodňová opatření nemusejí být jen další utilitární bariérou, ale obrovským potenciálem pro kvalitu veřejného prostoru jednotlivých městských částí i Olomouce jako celku,“ uvedl architekt Mléčka.

Řeka, krajina a lidé

Devítka mladých studentů fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně pojala dnes roztříštěné území komplexně, zpřístupnila řeku obyvatelům města a vytvořila propojený celek, vybízející ke sportu, rekreaci i zábavě. Prostorové řešení v jižní části navazuje na barokní pojetí areálu Klášterního hradiska. V prodloužení pohledových os vytváří na místě stávajících Žižkových kasáren nový obytný soubor s dominantním Moravským náměstím.

Obyvatelé Lazců dostávají ve studentském pojetí říční pláž s občerstvením, edukativní a meditační říční park i bohaté plochy nejen pro děti i dorost. Černovírskou náves uzavírá komorní scéna multifunkčního říčního amfiteátru. Na plochách Hejčínských luk až k Chomoutovu vzniká rozsáhlá komponovaná přírodně-zemědělská krajina, která při stávajícím využití ilustruje proměnu krajiny od průmyslového zemědělství, přes aktuální snahu o trvalou udržitelnost, až po budoucnost zemědělské produkce ve spojení s možným výzkumem Univerzity Palackého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…