Olomouc: Mateřinky podporují enviromentální vzdělávání i zručnost dětí

05.10.2017 8:35

I v mateřské škole si mohou děti osvojit řemeslnou zručnost v dílnách nebo si vypěstovat bylinky na vlastní minizahrádce. Netradiční aktivity, které podporují polytechnické, přírodovědné a environmentální vzdělávání, nabízejí dětem olomoucké mateřinky.

Olomouc: Mateřinky podporují enviromentální vzdělávání i zručnost dětí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Podpora tohoto typu vzdělávání je v současné době skloňována na všech stupních škol, mateřské školy nevyjímaje. Oceňuji, s jakým nadšením a zajímavými nápady dokážou pedagogové k této formě výchovy přistupovat. Žijeme v počítačovém světě, a to, aby se děti seznámily s elementárními nástroji, je velmi dobré,“ zhodnotil náměstek primátora pro školství Pavel Urbášek.

Řadou zajímavých činností, jejichž cílem je vzbudit u dětí zájem o řemeslnou práci a získat povědomí v oblasti přírodovědné gramotnosti, se mohou pochlubit např. pedagogové z Mateřské školy Zeyerova i z Mateřské školy Jílová, kde prostory bývalé prádelny zcela nově proměnili v dílnu. „Pro děti zde máme skutečné pracovní nástroje, které jsou přizpůsobeny jejich věku. K dispozici mají pracovní ponky, vrtačky, pilky, kladívka či hoblíky. Díky spolupráci se stolařskou dílnou děti získají povědomí i o výrobě nábytku a v dílně si pak budou samy zkoušet jednoduché pracovní aktivity se dřevem,“ popsala ředitelka Mateřské školy Jílová Jana Laštovicová. Kromě dílny vzniklo v nových prostorách i místo pro malé badatele. „Podařilo se nám zřídit také malou laboratoř, kde budou děti pomocí mikroskopu a dalších pomůcek experimentovat a objevovat,“ doplnila ředitelka Laštovická s tím, že přírodovědnou gramotnost si děti rozvíjejí i při práci na školní zahradě, kde má každá třída vlastní záhon.

Iniciativa přichází od samotných pedagogů

Bylinky a zeleninu je vidět i za plotem zahrady mateřské školy Zeyerova. Od letošního školního roku běží v mateřské škole i Ekokroužek, o nějž je ze strany dětí obrovský zájem, a stejně aktivní je školka i v projektu Menu pro změnu, který je zaměřen na správné stravovací návyky. „Zapojili jsme se do environmentálního programu a během loňského roku přeměnili zahradu školky tak, aby zde mohla vzniknout venkovní učebna, speciální vjemový chodník, přírodní skákací panák, vrbičkový tunel i školní záhony. Děti to moc baví a je vidět, že si to užívají,“ popsala novinky ředitelka mateřinky Eva Kroutilová.

„Ne zcela obvyklé aktivity, které mateřské školy zřizované městem nabízejí, jsou výsledkem kreativní činnosti učitelek i snahou vedení mateřinek přijmout nápady pedagogického sboru a zajistit jejich realizaci včetně financování. Jsem rád, že tady přichází iniciativa od samotných pedagogů, protože právě oni nejlépe vědí, co dokáže jejich žáky nejlépe zaujmout,“ uzavřel náměstek primátora Pavel Urbášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…