Ostrov: Klášterní kostel opět ožije betlémy

06.12.2019 19:53

Betlémy či také jesličky, přežívají už tak dlouho, a nejen u nás, ale i za hranicemi. Jejich prvopočátek sahá až do roku 1223, kdy jejich italský předobraz vytvořil, a to ve velice reálné podobě, svatý František z Assisi. Ač syn z bohaté kupecké rodiny, setkal se ve zvláštním vidění s Kristem Ukřižovaným, což změnilo celý jeho dosavadní, bohatému mladíkovi přiměřený život. Jak bylo psáno „zasnoubil se s chudobou“.

Ostrov: Klášterní kostel opět ožije betlémy
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Žil jako poustevník a potom jako pocestný kazatel, hlásající neúnavně lásku ke všemu živému. Podle jedné z četných legend kázal i ptákům, kteří se k němu slétli, dokonce i rybám. Pečoval o chudé a nemocné a výsledkem bylo založení řádu chudých bratří, františkánů, řádu doslova žebravého. Jedna z jeho odnoží – kapucíni – působila také na Mariánské. A právě něco z Františkovy všeobjímající lásky a pokorné prostoty se otisklo do stavění betlémů, které se později rozšířilo po celém světě. Narozenému Ježíškovi se přicházejí klanět nejen králové a mudrci, ale i pastýři, sedláci, řemeslníci a muzikanti, ba i zvířátka. Dary nejsou jen zlato, kadidlo a myrha, ale také husa, ryba, vánočka, jehňátko či holoubě – tak, jak ty „dárky“ známe z našich betlémů. U nás jich vznikla celá řada, papírových, vyřezávaných, modelovaných, dokonce i z mnoha materiálů zcela neobvyklých, i s charakteristikou různých zemí. Naše betlémy vynikají poetickou prostotou, s níž spojují orientální krajinu palem a skalisek s krajinou českou, kromě stád oveček, oslíka a volka se tu objevují i různí exoti. V Ostrově si každé Vánoce můžeme obnovit atmosféru jesliček ve farním kostele a na výstavě mnoha dalších betlémů v kostele klášterním. A co víc, naše město má, kromě někdejšího kostelního betlému z 19. století, i svůj vlastní, současný betlém s celými zástupy těch, kdo přicházejí vítat Narození, začátek „nového věku“. Je výsledkem dlouhé, trpělivé a nezištné práce ostrovského řezbáře, pana Václava Nekoly.

Také v letošním roce bude neodmyslitelnou součástí vánočního času v Ostrově tradiční výstava tvorby a sbírek ostrovských betlémářů s názvem BETLÉMSKÁ TRADICE v interiéru klášterního kostela Zvěstování Panny Marie, kterou připravil Dům kultury ve spolupráci se Spolkem přátel města Ostrova. Návštěvníci se letos mohou navíc těšit na unikátní exponáty z dalších částí regionu, např. unikátní kartonový betlém vytvořený o Vánocích 1944 vězeňkyněmi koncentračního tábora ve Svatavě, či historické skříňové betlémy z poloviny 19. století, které byly zapůjčeny z hradu Loket. Předměty budou vystaveny v rámci nové tematické expozice Církevní umění západního Krušnohoří s doprovodnou výstavou Zničené kostely na Karlovarsku. 
 
Vernisáž se uskuteční v sobotu 30. 11. 2019 za doprovodu dětského sboru Májová sluníčka. Výstava betlémů bude poté přístupná až do 12. 1. 2020 vždy od středy do neděle od 9.30 do 17.00 hod.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…