Plzeň: U Líní se objevila ptačí chřipka. Veterináři vydali doporučení

18.05.2023 19:26 | Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) potvrdila v pátek 15. května ohnisko ptačí chřipky v přírodní rezervaci Nový rybník u obce Líně na severním Plzeňsku. Nalezeno tam bylo osm uhynulých racků chechtavých, u kterých byl virus v laboratoři prokázán. SVS proto k zamezení šíření nebezpečné nákazy vydala několik doporučení pro chovatele, protože v oblasti 10 kilometrů od místa nálezu existuje zvýšené riziko zavlečení nákazy i do chovů drůbeže a dalšího ptactva.

Plzeň: U Líní se objevila ptačí chřipka. Veterináři vydali doporučení
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

SVS chovatelům doporučuje, aby důsledně chránili chované opeřence před kontaktem s volně žijícími ptáky. V případě, že zjistí zvýšené úhyny domácí drůbeže, nebo změny v jejich zdravotním stavu, je potřeba vše oznámit na Krajskou veterinární správu SVS pro Plzeňský kraj, Družstevní 1846/13, 301 00 Plzeň, od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin na telefonním čísle 377 333 820, nebo na pohotovostní mobilní telefon mimo pracovní dobu – 720 995 205.

Veterináři také žádají, aby lidé i v případě nálezu pěti a více uhynulých ptáků ve volné přírodě kontaktovali SVS na výše uvedených číslech, a s mrtvými opeřenci nemanipulovali.

Ptačí chřipka

Ptačí chřipka postihuje jak volně žijící ptáky, tak drůbež jako slepice, krůty, kachny a husy. Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu jednoho až dvou dnů. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.). Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.). Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků, častěji u vodních. Rizikovými jsou viry influenzy typu A, subtypy H5 a H7, které mohou být buď vysoce, nebo nízce patogenní. Viry vysoce patogenní aviární influenzy (především H5N1) mohou způsobit rozsáhlé ztráty u domácí drůbeže, naopak u volně žijících vodních ptáků (např. kachen) jsou úhyny vzácné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…