V liberecké knihovně proběhne výstava Masaryk a Svatá země

05.04.2019 20:15

V Krajské vědecké knihovně v Liberci mohou zájemci zhlédnout výstavu Masaryk a Svatá země. Expozici otevřel ve čtvrtek 4. dubna velvyslanec státu Izrael Daniel Meron, Michal Hron z Židovské obce Liberec a Květa Vinklátová, členka rady kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Celkem 15 výstavních panelů si veřejnost může prohlédnout od 8. do 26. dubna v prvním patře budovy naproti studijní knihovně.

V liberecké knihovně proběhne výstava Masaryk a Svatá země
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Výstavu vnímám, kromě toho, že předkládá historická fakta, která možná Liberečané tolik neznají, jako další kamínek v kulturní spolupráci se státem Izrael. Divadlo F. X. Šaldy má ve svém repertoáru úspěšnou inscenaci Mikve izraelské dramatičky Hadar Galron a věřím, že najdeme i další zajímavá témata pro vzájemnou výměnu kulturních projektů,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava Masaryk a Svatá země přibližuje spolupráci prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka a také Jana Masaryka, kterou navázali se státem Izrael. Uvidíte tu fotografie z roku 1927, kdy prezident Tomáš G. Masaryk přijel do Svaté země jako první oficiální hlava nového státu.


Ze symbolického hlediska se pro Izrael jedná o jedinečnou událost a o vyjádření podpory z československé strany. Historici na to kupodivu zapomínají, ale lidé v Izraeli si ji připomínají. Jedná se pro ně o stále „nezapomenutelnou cestu“.


Výstava seznamuje i se zásluhami Jana Masaryka, který pokračoval v podpoře vzniku Izraele v roli ministra zahraničí. Pomáhal židovským uprchlíkům, kteří přežili koncentrační tábory, aby přes území tehdejšího Československa utekli poválečným pogromům.


Vstřícné kroky prvního československého prezidenta Masaryka i jeho syna se staly základem pro dnešní blízký vztah České republiky a Izraele.
Výstava se ve své druhé polovině věnuje také přelomovým historickým milníkům ve vzájemných vztazích, zejména vzniku Státu Izrael.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.