Adamec (ODS): Opatření, reagující na klimatické změny, zavádíme již několik let

01.01.2020 7:35

Město Trutnov se připojilo k iniciativě měst, obcí a Evropské komise, která vznikla krátce po přijetí tzv. klimaticko-energetického balíčku v roce 2008. Členstvím v paktu se město zavazuje k aktivitám, jež podporují ekologii a zdravé životní prostředí.

Adamec (ODS): Opatření, reagující na klimatické změny, zavádíme již několik let
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Pakt starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima je dobrovolnou celoevropskou iniciativou obcí, které si uvědomují a přijímají odpovědnost za stav životního prostředí. V rámci tohoto paktu se zavazují k zavádění opatření na úsporu energie, ke zvyšování energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů, zejména v oblasti budov, dopravy a veřejného osvětlení. „K paktu jsme se sice připojili až letos v září po schválení městským zastupitelstvem, nicméně opatření, která reagují na klimatické změny a která jsou šetrná k životnímu prostředí, zavádíme dlouhodobě již několik let,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

V rámci paktu může město získat prostředky na tvorbu analýzy zranitelnosti obce vůči negativním dopadům změny klimatu a návrh konkrétních činností a opatření na zvýšení její odolnosti. Tato analýza včetně návrhu konkrétních opatření by měla být hotová v roce 2021.

Jako jeden z nejvýznamnějších ekologických projektů města Trutnova za poslední rok lze považovat například kompletní obměnu vozového parku městské hromadné dopravy. Ulicemi Trutnova od letošního února jezdí celkem sedm nových vozů, a to tři kloubové autobusy s pohonem na CNG a čtyři "krátké" elektrobusy. „Jde o naprostý unikát v rámci celé České republiky, co se ekologizace MHD týče,“ upřesňuje trutnovský starosta.

Za posledních 5 let město dále vyměnilo okna v budovách trutnovských základních škol a školek, které i zateplilo, na vybraných pracovištích instalovalo úsporné osvětlení, vyměnilo hlavice topení, vybudovalo kanalizaci ve Volanově a odkanalizovalo Bojiště, zregenerovalo plochy jako např. Jiráskovo náměstí a Dračí ulička. „Značnou úsporu na energiích znamenala také rekonstrukce Stacionáře mezi mosty nebo vybudování tepelného čerpadla v nové hasičské zbrojnici dobrovolných hasičů. Celkově město vynaložilo desítky milionů na úpravy, které zapadají mezi aktivity obcí, jež jsou členy klimatického paktu,“ zdůrazňuje starosta.

Mezi další proekologické aktivity města patří podpora třídění odpadů. „Rozšířili jsme systém nakládání s odpady na území města o sběr použitého ošacení, instalovali jsme kontejnery na kovy a drobný elektroodpad a v letošním roce k nim přibyly také kontejnery na bioodpad,“ dodává Ivan Adamec. Město zároveň rozšířilo prostory sběrného dvora a jeho provozní dobu, tak aby byla vstřícnější pro občany.

Na první pohled drobnou, ale ve výsledku velmi prospěšnou činností je pěstování trutnovských vánočních stromků městskou společností Lesy a parky Trutnov, s. r. o. Stromky jsou pěstovány na pozemcích pod elektrickým vedením, které by jinak zůstaly ladem, respektive musely by být pravidelně sekány/prořezávány od náletů. „Jde výhradně o místní produkty. Díky tomu šetříme energii a přispíváme ke snižování produkce skleníkových plynů, jelikož stromky nepřevážejí kamiony stovky kilometrů z monokulturních plantáží v zahraničí. Stromky mají mezinárodní certifikát PEFC, což znamená, že o lesy je pečováno podle zásad dlouhodobě udržitelného hospodaření ohleduplného k přírodě,“ vysvětluje Tomáš Eichler, místostarosta města.

Město Trutnov má v rozpočtu zvlášť vyčleněné prostředky na energetická úsporná opatření. Plánované akce v roce 2020 zahrnují například postupnou obměnu osvětlení v budovách města a jím zřizovaných organizací, výměny oken, zateplování, rozdělování topných okruhů a aktivní energetický management. „Jde především o systematický a dlouhodobý přístup. Pakt hovoří také o spolupráci s dalšími partnery v území včetně soukromých investorů. I proto Trutnov aktivně podporuje vznik vodíkového energetického centra na popílkovém jezeře. Tato aktivita může přinést významné “vyčištění” dopravy v celém regionu Krkonoš a Podkrkonoší,“ uzavírá Tomáš Eichler.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7