Březina (KDU-ČSL): Reakcí na problémy japonských elektráren nesmí být protijaderná hysterie

15.03.2011 15:19

Slova o konci jaderné éry znamenají uvrhnout  EU do závislosti na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska a nestabilních arabských států.

Březina (KDU-ČSL): Reakcí na problémy japonských elektráren nesmí být protijaderná hysterie

Evropský komisař pro energetiku G. Oettinger v reakci na problémy japonských jaderných elektráren na dnešek svolal jednání ministrů, národních expertů na jadernou energetiku, zástupců regulátorů a energetických firem. Zároveň prohlásil, že EU musí zvážit, zda je schopna se obejít bez jádra.

"Komisař Oettinger zbytečně panikaří. Problémy japonských elektráren mají být popudem k provedení bezpečnostní kontroly evropských jaderných elektráren a jejich evakuačních plánů, ale ne k náznakům protijaderné hysterie, která z jádra činí málem největší hrozbu lidstva", reaguje na prohlášení komisaře europoslanec Jan Březina, který je členem výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a právě před tímto výborem dnes Oettinger bude prezentovat výsledky jednání s národními experty.

Zpochybnění jaderné energetiky z úst eurokomisaře Březina přičítá i současné vnitropolitické situaci v Německu. "Pan komisař je členem německé CDU a ta se zejména v souvislosti s nadcházejícími zemskými volbami v Bádensku-Würtembersku ocitá pod stále větším tlakem ze strany Zelených", upozorňuje Březina s tím, že  podpora Zelených v této strategicky významné spolkové zemi dramaticky narůstá a může vést k tomu, že se rekordních 43 let trvající nepřetržitá vláda CDU v této spolkové zemi nachýlí ke konci. Navíc právě v Bádensku-Würtembersku se nachází jaderná elektrárna, v souvislosti s níž se dlouhodobě mluví o jistém bezpečnostním riziku.

"EU nyní musí zachovat chladnou hlavu a racionálně vyhodnotit bezpečnostní rizika a možné způsoby, jak je odstranit. Panický útěk od jádra by vedl pouze ke zvýšení závislosti na ropě a to by byl v situaci nestability mnoha arabských zemí teprve opravdový hazard s energetickou bezpečností Evropy", uzavírá Březina.

Více:
Macek (ODS): Za titulek „Světová atomová hysterie" chválím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.