Farhan (ANO): Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete

22.05.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech

Farhan (ANO): Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete
Foto: archiv K. Farhana
Popisek: Poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR, lékař Kamal Farhan

Děkuji za slovo. Já jenom krátce zareaguji na pana ministra.

Mě velmi potěšil jeho projev v tom smyslu, že vyzýval lékárny, aby vstoupily a oslovily SÚKL a aby se přihlásily k tomu, co chtějí. Velmi mě také potěšilo, že bude tvrdě vymáhat, opravdu tvrdě. Ale já mu poradím. 602 českých lékáren podepsalo petici, kterou dalo na petiční výbor, a ta petice se týká rovných podmínek v dodávkách léků.

Je to jinými slovy podpora distribučního kanálu, který Ministerstvo zdravotnictví vyškrtlo v rámci novely a který tady platil, jak správně pan ministr řekl, byl to lex Pawlas, který tenkrát byl hlasován napříč Poslaneckou sněmovnou, a on ho vlastně vůbec nevymáhal, on ho vůbec tvrdě nevymáhal, on ho ignoroval.

A přitom existuje soudní rozhodnutí Prahy 8, které uvádí, že držitel rozhodnutí o registraci je povinen dodat distributorovi léčiva, která byla objednána přes chráněný distribuční systém na principu veřejné služby, a toto vlastně pan ministr vůbec během svého působení nevymáhal. Samozřejmě ho nemůže vymáhat on, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale on jmenuje ředitele a on je za to zodpovědný.

Takže já nevím, co chce tvrdě vymáhat. A chci tady říct na mikrofon, tady máte, pane ministře, 602 lékáren, které podporuji ten chráněný distribuční kanál, které chtějí rovné podmínky v dodávkách. Proč je tady vyzýváte k tomu, aby se někam ozvaly? Tak jim to umožněte, ať se dostanou k těm lékům, o které požádají distributory! Proč jim to nechcete umožnit? Proč bojujete proti malým a nezávislým lékárnám? 602 lékáren v České republice vás o něco žádá a vy to ignorujete!

Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.