Havránek (ODS): Debata je o tom, jak co nejméně v současné situaci uškodit

14.10.2022 14:51

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k zákonu o užívání bytů a nebytových prostor

Havránek (ODS): Debata je o tom, jak co nejméně v současné situaci uškodit
Foto: ODS
Popisek: Jiří Havránek

Krásný pátek všem.

Já budu velmi krátký, protože pan ministr v mnohém tedy suploval tu zpravodajskou zprávu. Co se týče vlastně posledního jednání našeho výboru pro veřejnou zprávu, tak tedy byla schválena samozřejmě procedura. Co se týče jednotlivých pozměňujících návrhů, tak k návrhům, ježto už představil pan ministr, A1, A2, A3, B a C2, vlastně náš výbor přijal souhlasné stanovisko. U toho návrhu C1, tedy u té úpravy definic, která je vlastně méně přesná než úprava v pozměňovacím návrhu C2, jsme tedy dali stanovisko nesouhlasné.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Já taktéž, stejně jako pan ministr, bych rád poděkoval všem poslancům výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a taktéž podvýboru pro bytovou politiku. Protože musím říct, že napříč politickým spektrem se zde vedla jak odborná debata, tak i debata vlastně nad tím, jak co nejméně v této současné situaci uškodit SVJ, popřípadě bytovým družstvům. Věřím, že ta práce za toho posledního půl roku na tom zákoně je vidět i co se týče těch pozměňujících návrhů, kde opravdu Ministerstvo pro místní rozvoj bylo velmi dobrým partnerem. Jak tu zaznělo, prováděly se ještě další, následné, "domácí úkoly" a úpravy toho, jak vlastně probíhá transpozice v jiných zemích a na základě toho jsme ji tedy doslova osekali až na dřeň.

Stejně tak se sluší poděkovat zástupcům SVJ a bytových družstev, kteří docházeli pravidelně na naše jednotlivá setkání. Zde si dovolím ještě vyjádřit se k nesouhlasnému stanovisku toho parciálního odkladu ze strany ministerstva. Tento návrh vlastně prošel taky nějakou genezí. Nejprve tam byl odklad účinnosti celého zákona. Ten následně byl upraven v průběhu prvního jednání výboru pro veřejnou správu k tomuto tisku na pouze ten tedy parciální odklad té informační povinnosti a opravdu zde to vychází z vlastně přání a požadavků sektoru. Rozumím stanovisku ministerstva, nicméně na druhou stranu máme dnes 14. 10. a ještě dojde ke schvalování v Senátu, proto si myslím, že tento odklad je tedy na místě.

Mnohokrát ještě jednou všem děkuji a budu se těšit následně při hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.