Janeček (ČSSD): Poslední lano ODS

29.01.2014 22:27

ODS je zpět, hlásal hrdě nový předseda. ODS je zpět? No tak to si chraňme peněženky, glosoval hlas lidu v internetových debatách.

Janeček (ČSSD): Poslední lano ODS
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Říká se, že do mrtvol se nekope, ale je ODS opravdu politickou mrtvolou? Kongres minulého víkendu výrazně obměnil vedení strany, když do jejího čela zvolil profesora politologie a bývalého brněnského rektora Petra Fialu. S výjimkou Zahradila jsou ostatní místopředsedové ve vysoké politice nováčky. Image ODS budiž ku prospěchu, že reprezentují vcelku úspěšné komunální politiky. Zatím nezkažené, chtělo by se ještě dodat. Snad se vystříhají pokušení svých předchůdců, snad se na ně nebudou lepit kmotrové, snad nepodlehnou vábení zneužití moci, které má tato strana snad ve vínku, snad se tomu nové vedení dokáže vyhnout.

ODS je zpět, řekl Petr Fiala. Nemyslel tím doufám, že do politiky se vracejí i večírky na jachtách, soukromé tryskáče vozící politiky, kulaté SPZ kmotrů, milenky řídící stát, všechny ty podivné privatizace, penězotoky a mrtví sponzoři?  

Nový šéf občanských demokratů každopádně míří vysoko. Navzdory současným preferencím oznámil cíl ustálit elektorát ODS na 25 % voličské přízně. Klíčové pro další existenci strany budou květnové eurovolby a zejména podzimní senátní a komunální volby. Pokud ODS nezíská větší podporu než při volebním fiasku v říjnu 2013, nemá šanci se udržet na politické scéně a v horizontu dalších období zaujmout opět pozici v koaliční vládě.

Život v opozici jí jedině prospěje. Strana vidí svůj potenciál ve stabilizaci tradičního politického systému založeného na střídání respektovaných a tradičních politických stran levicové a pravicové orientace. Občanští demokraté říkají, že chtějí oponovat „populistickým“ a „neukotveným“ uskupením jako je ANO, či hnutí Úsvit. Škoda jen, že si podobné morální laťky nekladli ještě před několika měsíci, kdy se opírali o bizardní skupiny jako LIDEM a koneckonců i VV.

Brněnský politolog ve vedení strany, to je asi poslední provaz, který kdo občanským demokratům hodí. Zda si z něj vyrobí horolezecké lano, nebo vlastní oprátku, záleží jen na nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…