Klíč (ODS): Brousí si Věci veřejné zuby i na Českou poštou?

14.02.2011 6:24

Nejde nám o funkce, chceme transparentní rozhodování, nechceme další dinosaury. Takovými hesly se před volbami zaklínala „nová“ strana Věci veřejné.

Klíč (ODS): Brousí si Věci veřejné zuby i na Českou poštou?

Její nástup do politiky však ukázal, že to s její čistotou nebude tak horké.

Začalo to tahanicemi o ministerstvo vnitra a vliv šéfa bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty na její činnost. Usednout do křesla jednoho z nejmocnějších mužů země se mu sice nepovedlo, nainstaloval však do vedení resortu řadu svých lidí. Nejprve tu pracoval Miroslav Zahálka, který sice vzápětí odstoupil, přesto je však dalším zástupcem ministra Johna Michal Moroz, spjatý s ABL.

Doslova „přeabelizováno" je ministerstvo dopravy, kde si jeho šéf, někdejší první muž ABL Vít Bárta přivedl jako náměstka bývalého obchodního ředitele ABL Michala Sýkoru. Podobně postupoval i člen představenstva ABL Josef Dobeš, který si do úřadu prozměnu posadil místopředsedu zmíněné bezpečností agentury Kryštofa Hajna.

Znovu se průhledná personální politika VV projevila při výběru policejního prezidenta. Známé okolnosti práce výběrové komise vyvrcholily jmenováním Petra Lessyho, který několik dní po jmenování odvolal Libora Vrbu a Ivana Bílka, oba muže podle Věcí veřejných spjatých s předchozí vládou ODS. Kompetence nehrála roli. Návdavkem za to dostal jeden z členů výběrové komise exponované místo na Policejním prezidiu.

A do třetice tu máme odchod ředitelky České pošty a spekulace o jejím nástupci. Jako první padá jméno Miloslava Ruta, který je podle Hospodářských novin přes svoji bývalou firmu Foxconn spjat hádejte s kým ... s agenturou ABL. Zájmy ve státním podniku s obratem přes 20 miliard korun má i Vít Bárta. Výběr nového šéfa samozřejmě zahalí neprůhledná výběrová komise, která vybere nemastného neslaného kandidáta, loajálního ministru Radku Johnovi.

Věci veřejné a stejně tak další nová strana TOP09 s protřelými matadory polistopadové politiky tak nepotvrzují tvrzení, že jde o čerstvý vítr do český politiky, ale spíše čerstvý vítr do osvojování si zaběhnutých zákulisních mechanismů. Gratulujeme!

Více:
Kafka (ODS): Česká pošta je dinosaurus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…