Lesenská (SPD): Nejpodstatnější změnou je možnost zkrácené doby oddlužení

22.05.2024 11:17 | Zprávy

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu

Lesenská (SPD): Nejpodstatnější změnou je možnost zkrácené doby oddlužení
Foto: Česká televize
Popisek: Vladimíra Lesenská

Děkuji, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, zástupci vlády,

novela insolvenčního zákona přináší několik podstatných změn. Tou nejpodstatnější změnou je možnost zkrácené doby oddlužení z pěti na tři roky, a to i pro dlužníky spotřebitele. Má to přinést zjednodušení procesu oddlužení a urychlení návratu do normálního života, tedy snížit počet lidí v nekonečných dluhových pastech. Děkuji. Sjednocuje pravidla oddlužení pro všechny fyzické osoby, tedy bez ohledu na to, zda se jedná o podnikatele či běžného spotřebitele.

SPD je pro podporu návratu dlužníka z dluhové pasti a jeho plné znovuzapojení do ekonomiky. To je samozřejmě výhodné nejenom pro ty osoby, ale i pro stát jako takový. Zjednodušení návratu z dluhové pasti, ano, pro poctivé dlužníky, ale nesmí se tak dít na úkor věřitelů a jejich pohledávek. Tady se odborná veřejnost a někteří věřitelé domnívají, že tato novelizace jde nad rámec té nutné transpozice a posiluje postavení dlužníka příliš právě na úkor uspokojení pohledávek.

Novela dále mění i minimální částku splácení, kdy nově bude rozhodovat o výši splátky soud, a to individuálně podle možnosti konkrétního dlužníka, s ohledem na jeho vzdělání, praxi a další faktory. Dlužník ale bude muset informovat insolvenčního správce častěji o svém reálném příjmu, a to každé tři měsíce. Tím by se mělo teoreticky zabránit úmyslnému snižování příjmů ze strany dlužníka a jeho snaze vyhnout se vyšším splátkám.

Podle novely ale bude možno provádět exekuční srážky ze mzdy dlužníka i po zahájení insolvenčního řízení. To by mělo ochránit především věřitele výživného, tedy přednostně matky nebo otce samoživitelky, samoživitele.

Otázka je, zda tato nová opatření budou dostatečná právě k ochraně věřitelů. Proto jsme připraveni podpořit i některé pozměňovací návrhy, které přinášejí ještě další technické úpravy tohoto návrhu tak, aby systém oddlužení skutečně pomáhal tam, kde pomáhat má.

Hnutí SPD dlouhodobě podporuje zjednodušení procesu oddlužení pro poctivé dlužníky a jejich návrat z dluhové pasti a jsme ochotni podpořit návrh jako celek.

Děkuji za pozornost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.