Maršíček (KSČM): Vymkl se systém odposlechů a sledování osob kontrole?

22.06.2011 19:52

Inspekce Policie ČR zjistila, že policista Marian Hudec sledoval výpisy telefonních hovorů nejen předsedy Ústavního soudu, ale také blízkých spolupracovníků prezidenta Klause a dalších občanů.

Maršíček (KSČM): Vymkl se systém odposlechů a sledování osob kontrole?

Nyní se vyšetřuje, zda policista nejednal na něčí zakázku. Citlivé údaje se mohly dostat do rukou soukromé firmy nebo soukromé osoby. Rádi bychom věřili, že policie objasní, kdo si informace o telefonních hovorech postižených osob skutečně objednal, a nezůstane jen u spekulací.

Pochybnosti o legitimitě a zneužívání odposlechů, o sledování politiků, které nyní opět hýbou českou politikou, jsou alarmující. Už v minulosti se jednotlivé případy odposlechů či sledování politiků nejednou přetřásly. Zejména proto, že množství údajně legálních, soudně povolených odposlechů má stále stoupající trend. Nyní se však zdá, že se systém kontroly odposlechů a sledování osob již zcela vymkl jakékoliv kontrole a stává se politickým nástrojem. A to je velmi nebezpečné a hlavně nezodpovědné. Velmi mě to znepokojuje. I podle bezpečnostních expertů může odposlouchávání či sledování osob dnes provádět neomezený počet jedinců či firem, které si obstarají potřebné technické vybavení.

Na pozadí současných událostí se zdá, že ze slibů o budování demokracie se pomalu, ale jistě stává historická minulost. Politická praxe je poznamenána neprofesionalitou, ideologickou záští a politickými krizemi, chaoticky rozrušujícími základní obrysy občanské shody. Chci také zdůraznit, že soudě podle výroků některých členů vlády, včetně premiéra, se zdá, že v zájmu mocenského boje usilují některé osoby i strany o získání absolutní politické moci za každou cenu.

Vyzývám představitele státní moci k odpovědnosti vůči ústavnímu pořádku, k odpovědnosti vůči občanům. Ti očekávají kvalifikovaná řešení problémů, namísto politického hašteření, prodávání osobních informací, nesnášenlivosti a vzájemného osočování. Je nejvyšší čas udělat pořádek. K tomu nutně patří i zevrubné projednání všech záležitostí kolem odposlechů a sledování osob, které zasahují do osobních svobod občanů. Podle mého názoru by se tyto skutečnosti měly co nejdříve stát i předmětem jednání výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, za účasti ministrů vnitra a spravedlnosti.

Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr KSČM pro resort vnitra

Více:
Sociolog: Penzijní reforma je nastavena tak, aby Češi vyhynuli

##PROFIL 202##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…