Ministr Hamáček: Společným cílem musí být nulová tranzitní migrace

18.07.2021 6:34

Posílení návratové politiky, nulová tranzitní migrace nebo pomoc západnímu Balkánu či Litvě.

Ministr Hamáček: Společným cílem musí být nulová tranzitní migrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

15. července 2021 se ve Slovinsku konalo neformální setkání ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci EU. Česko zastupoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Hlavním tématem jednání ministrů vnitra EU ve slovinském Brdu byla bezpečnostní spolupráce Unie se zeměmi západního Balkánu při ochraně vnější hranice a prevence nelegální migrace. „Nulová tranzitní migrace, posílení návratové politiky a boj proti převaděčům. Naše postoje k nelegální migraci zůstávají stejné a jsem rád, že tato témata zařadilo slovinské předsednictví mezi své priority,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček. Připomněl také, že Česko v rámci boje proti nelegální migraci dlouhodobě přispívá např. pomocí při budování azylových a migračních systémů jednotlivých zemí západního Balkánu, při ochraně hranic a do rizikových oblastí také pravidelně vysílá expertní a policejní kontingenty.

V rámci jednání o novém paktu EU o migraci a azylu Jan Hamáček zmínil, že je nutné hledat shodu mezi odpovědností a solidaritou. Dle Česka jsou povinné kvóty nepřijatelné a měla by se vést diskuse o nových formách solidarity. Jako příklad uvedl pomoc Česka, které jen programem Ministerstva vnitra Pomoc na místě podpořilo mezi lety 2015 a 2020 projekty na Blízkém východě, v západním Balkánu, severní Africe a Sahelu za 835 mil. Kč.

Litevsko-běloruská hranice

Ministři se zabývali i situací v Litvě, kde dramaticky vzrostly příchody nelegálních migrantů z Běloruska poté, co režim A. Lukašenka přestal s EU v oblasti migrace spolupracovat a přestal zadržovat nelegální migranty. K 6. červenci 2021 zaznamenala Litva 1416 nelegálních příchodů z Běloruska, což je 7x více než za předchozí tři roky dohromady. „Je nezbytné situaci vyřešit a stát za Litvou. Využívání migrace k nátlaku na EU je nepřijatelné. Musíme chránit hranice Unie před organizovanou nelegální migrací,“ vysvětlil Jan Hamáček. Česko je dle ministra vnitra připraveno přispět finančně i vysláním expertů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…