Molnár (ČSSD): Restart sociální demokracie

11.03.2019 9:11

Když ODS padla na dno, mnoho lidí nepředpokládalo, že se kdy zvedne. A jak víme, daří se ODS nabírat zpět ztracené voliče a posilovat nejen v průzkumech, ale i v reálných volebních výsledcích.

Molnár (ČSSD): Restart sociální demokracie
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Bez ohledu na to, že ODS je politickou konkurencí jsem za to rád. Každý má právo na škobrtnutí a na náraz do zdi. Jenže musí se oklepat a jít dál, to platí i pro politické strany. O dost delší dobu po ODS zaznamenala svůj náraz do zdi také ČSSD. A následoval pád na dno. Strana, která na politickou mapu našeho národa patří jako samostatná strana 126 let a připočteme-li i dobu, kdy byla součástí rakouské sociální demokracie tak 141 let, se otřásla v základech, prošla personální i programovou katarzí, zvolila prozatímní vedení a rozhodla se vůlí členské základny jít do vlády premiéra Andreje Babiše.

Nyní má již nové stabilní vedení, ve kterém svoji pozici předsedy potvrdil Jan Hamáček a do vedení se naprosto správně dostala i ministryně Jana Maláčová, z čehož mám jako přesvědčený sociální demokrat velkou radost. Všem zvoleným členům našeho vedení gratuluji a přeji jim mnoho úspěchů v jejich nelehké práci, kterou je obhajoba sociálně demokratických hodnot a prosazování našeho programu s dosavadní důsledností.

Sjezd, který se konal 1. a 2. března považuji za restart sociální demokracie. Delegáti dali plnou podporu novému vedení, Jan Hamáček suverénně obhájil post předsedy a nové vedení má pevně v rukou osud největší levicové (a jak jsem psal minule jediné levicové) strany v této zemi, která má reálnou šanci prosazovat sociálnědemokratický program a zlepšovat každodenní život občanů v naší krásné zemi. Zní to pateticky, ale je to prostě pravda.

Sociální demokracie prošla změnou a částečnou generační obměnou. Nyní se zdá, že je ukotvená programově a stabilizovaná z pohledu interních procesů. Má našlápnuto znovu na vrchol, ale nepůjde to snadno. Píle, vytrvalost, a především neustálá pokora, to budou klíčové vlastnosti, které nám všem musí být vlastní, jinak nám voliči nebudou věřit. A na výsledky našeho snažení si budeme muset poměrně dlouho počkat, nic nejde hned. Vím, že Jan Hamáček či Jana Maláčová to moc dobře vědí a že na to budou myslet. Jsem ale stejně jako oni rád, že voliči si již začínají výsledků práce a boje sociální demokracie ve vládě všímat. To je moc dobrá zpráva.

Osobně jsem připraven maximálně a jak jen budu moci podpořit úsilí našeho vedení k tomu, abychom opět získali důvěru voličů a politickou váhu, která nám přísluší. Sociální demokracie má na politické mapě této země svoje nezastupitelné místo, což vědí i naši političtí konkurenti, a dokonce i naši názoroví odpůrci. Každé další volby budou větší výzvou, nesmíme se zaleknout a musíme být vidět a slyšet. V tom vidím naši šanci. Věřím, že sociálně-demokratická politika má smysl i v postmoderní době digitálního věku sociálních sítí. 

Juraj Molnár

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…