Šojdrová (KDU-ČSL): Vyšší zastoupení žen je v zájmu samotných politických stran

20.01.2015 18:38

Jsou ženy v současné politice třeba a jsou vhodným nástrojem pro zvýšení jejich zastoupení kvóty? Nad těmito otázkami diskutovali příznivci i odpůrci kvót u kulatého stolu, který pořádala europoslankyně Michaela Šojdrová ve spolupráci se Sdružením žen KDU- ČSL.

Šojdrová (KDU-ČSL): Vyšší zastoupení žen je v zájmu samotných politických stran
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

V souvislosti s aktuálními snahami o přijetí vládního zákona, který by prosazoval 30% kvótu na kandidátkách, se toto téma začalo znovu diskutovat i uvnitř KDU-ČSL, kde je členská základna tvořena z 52 % ženami. Vedení KDU-ČSL proti záměru vystoupilo, nicméně stranické Sdružení žen se s tímto postojem zcela neztotožnilo.

„Vyšší zastoupení žen je v zájmu samotných politických stran a je i příspěvkem k vyšší soudržnosti společnosti. Kvóty považuji za krajní řešení, nicméně na vnitrostranické úrovni se jim nebráním,“ uvedla europoslankyně Šojdrová.

Řešením je dle lidoveckých političek společné hledání cest, jak ženy v politice podpořit i bez nutnosti zavádění kvót. Uspořádání kulatého stolu se stalo ideálním prostorem často protichůdné názory otevřeně diskutovat.

„Ženy mají jiné nároky například vzhledem k termínům jednání. Aktivní politická role je převážně neslučitelná s rodinným životem a od ženy je potřeba značné oběti. I zde je velký prostor pro sladění,“ uvedla místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková. „Ženy v mužském prostředí těžko získávají respekt, a domnívám se, že kvóty by tuto situaci mohly ještě ztížit,“ doplnila.

Z diskuze přítomných u kulatého stolu vyplynulo několik konkrétních návrhů, jak pootevřít dveře ženám, které mají chuť a odhodlání do převážně mužského světa politiky vstoupit. Jsou jimi například hlídací koutky během jednání, větší využívání telekonferencí, úpravy termínů jednání, větší networking žen političek, vytipovávání a aktivní oslovování aktivních žen na komunální úrovni apod.

Členka evropského expertního fóra EIGE Pavla Špondrová pak zmínila rozdílné způsoby v případě zavedení kvót. Těmi jsou mimo jiné metoda zipu, zdvojené nominování či funkce obsazená dvěma zástupci. Někteří z diskutujících upozornili, že v KDU-ČSL již dnes fungují neformální kvóty například na krajské úrovni v zastoupení jednotlivých regionů.

Pokud KDU-ČSL nechce ke kvótám přistoupit, má šanci jít ostatním stranám příkladem a podniknout všechny kroky, které ženám působení v politice usnadní.

Přehled zastoupení žen v orgánech KDU-ČSL a v nejvyšších politických funkcích

Předsednictvo:  7 mužů/2 ženy   22 %
Celostátní výbor:  21 mužů/3 ženy  12,5%
Celostátní konference: 73 mužů/12 žen  14 %

Členky vlády z KDU-ČSL: 0 žen
Poslanecký klub:  13 mužů/1 žena  7 %
Senátní klub:   9 mužů/2 ženy   18 %
Europoslanci:   2 muži/1 žena   33 %

Komunální volby 2014 – statistika

Celkem zvoleno za KDU – ČSL a koalice 3996 zastupitelů, z toho 1088 žen (291 členky KDU – ČSL) = 27%

Krajské volby 2012 - statistika

Celkem zvoleno za KDU – ČSL a koalice 78 zastupitelů, z toho 6 žen = 11%

Ke dni 15.1.2015 je KDU-ČSL evidováno 13 241 mužů a 14 582 žen = 52 % žen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…