Svoboda (KDU-ČSL): Stop nepřehledným tarifům za balíky do zahraničí

18.03.2018 9:18

Europoslanci schválili na březnovém plenárním zasedání ve Štrasburku nová pravidla týkající se posílání balíků v rámci EU. "Dobrá zpráva pro spotřebitele," komentuje usnesení Pavel Svoboda, který je členem dopravního výboru Evropského parlamentu.

Svoboda (KDU-ČSL): Stop nepřehledným tarifům za balíky do zahraničí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Nepřehlednost v cenách zásilek se odráží na nepřiměřeně vysokých poplatcích, které si někteří přepravci účtují za zasílání balíků do zahraničí. Vysoké poštovné a nepřehlednost tarifů odrazují malé firmy, aby do zahraničí vůbec doručovaly. Je to problém také pro e-shopy, jejich zákazníky, ale i pro všechny, kdo chtějí poslat balík rodině nebo přátelům v zahraničí.

Na březnovém plenárním zasedání schválili europoslanci nová pravidla týkající se posílání balíků v rámci států EU. Obsahem návrhu nařízení je účinnější dohled nad trhy, zvýšení transparentnost tarifů a stanovení nižších sazeb zejména v odlehlých oblastech. "Toto usnesení je dobrá zpráva pro spotřebitele," říká Pavel Svoboda, který je členem dopravního výboru Evropského parlamentu, díky němuž se tato zpráva na plénu projednávala.

"Zákazníci i prodejci si budou moci na speciálním webu srovnat ceny poštovného a zvolit si doručovací firmu, která nabízí nejlepší ceny. Kurýrní služby budou muset zákazníkům poskytnout jasné informace o cenách a podmínkách doručení. Navíc ceny dodavatelských firem budou monitorovány nadnárodními úřady, takže nebude docházet k jejich nesmyslnému navyšování," dodává europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…