Válková (ANO): Jde o to, aby se dětem dostalo kontinuální péče

28.07.2021 15:54

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí

Válková (ANO): Jde o to, aby se dětem dostalo kontinuální péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Pane předsedo, milé kolegyně, milí kolegové,

já tedy také vidím, že musím velmi tryskem, protože ve prospěch dětí je teď, abychom to odhlasovali a neřečnili tady, nicméně musím aspoň v bodech říci, že - a nejsem si úplně jista, že všichni si to uvědomují - evropský výbor pro sociální práva v roce 2020 rozhodl, že Česká republika porušuje článek 17 Evropské sociální charty právě proto, že ještě používá právní úpravu ústavní péče a provozování kojeneckých ústavů pro děti do tří let, jak v současné době ještě to platí, a dále že nebyly ze strany České republiky přijata dostatečná opaření pro poskytování služeb dětem ve věku do tří let v rodinném prostředí, samozřejmě podpora pěstounské péče, a nebyla přijata nezbytná opatření k zajištění práva na náležitou ochranu.

Sleduji to jako zmocněnkyně vlády této republiky, čili vláda o tom samozřejmě ví. Navíc nás čeká 6. až 7. 9. 2021, to je vždycky za osm až jedenáct let - osm až deset, naposledy to bylo v roce 2011 - obhajoba pravidelné zprávy České republiky o plnění úmluvy OSN o právech dítěte. Jsme tam vždycky za to kritizováni a bylo by velice dobré, kdybychom, pokud jde o umisťování dětí ve věku do tří let, mohli tentokráte říci, že jsme již legislativní změny přijali, a totéž, že jsme zvýšili výrazně odměny těm, kteří nabízí jinou než ústavní péči, to znamená pěstounům. Jinak samozřejmě těch dětí už je málo. Jde o to, abychom snížili jednak náklady na ústavní zařízení v těch, kde ještě jsou, ale hlavně, aby se jim dostalo kontinuální péče v prostředí, kde se nestřídají lidé po dnech, ale maximálně po týdnu nebo po měsíci, když už je to nezbytně nutné, a jde třeba o dítě s vážnou tělesnou nebo duševní poruchou a je třeba odborné péče.

Jinak jsem dostala řadu dopisů od pěstounů. Jeden za všechny, mám svolení od paní Boháčové, jsou tady i fotografie. Starala se o invalidní dcerku, kterou si vzala do pěstounské péče, a nelituje toho, těch roků, které jí věnovala, byť tragický osud této její adoptivní dcerky se dovršil tím, že nakonec zemřela ve věku myslím osmi let - v sedmi letech. Nicméně přesto na nás apeluje, abychom udělali všechno pro to, aby tyto děti s těžkými somatickými problémy byly přednostně umísťovány do pěstounských rodin.

Omlouvám se, že to říkám takhle rychle, ale je tam opravdu více než sedmdesát pozměňovacích návrhů, myslím, že každý z nás si vybere ten, který odpovídá těm změnám, které i po nás chce Rada Evropy, OSN a další země, které sledují tento vývoj. Samozřejmě budu hlasovat pro všechny, jako poslankyně i zmocněnkyně vlády pro lidská práva, které zlepší situaci pěstounů, tak jak tady už říkali moji předřečníci.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…