Výborný (KDU-ČSL): Premiér už zase mluví do toho, čemu vůbec nerozumí

06.03.2021 16:27

Komentář na facebookovém profilu k návrhu premiéra Babiše na úřední maturitu

Výborný (KDU-ČSL): Premiér už zase mluví do toho, čemu vůbec nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Na první pohled líbivý nápad Andreje Babiše na úřední maturitu je další ukázkou nekompetentnosti premiéra. Jak je možné, že tyto hurá nápady nejsou prezentovány v souladu se stanoviskem Ministerstva školství? Je možné toto vystřelit jen na základě mailů žáků a studentů? Chápu, že některým by se toto možná líbilo, ale pojďme si říci, co by to fakticky znamenalo.

Obecně by to bylo vůči studentům velmi nespravedlivé. Žáci se dlouhodobě a pod vedením svých učitelů připravují distanční formou na maturity a teď by se dozvěděli, že dostanou něco úředně? Jejich úsilí a odpovědná příprava tak padne vniveč? A výsledek bude podle průměru z vysvědčení, která již nemohou nijak ovlivnit, jsou prostě daná a před třemi lety nikdo nemohl tušit, že přijde COVID a že známka z 1. ročníku bude mít vliv na mé maturitní vysvědčení... Současně by takové maturitní vysvědčení bylo zcela neporovnatelné s vysvědčeními předchozích i následujících ročníků. Prostě bychom tu založili nerovnost ve vzdělávání a to je podle mého názoru krok zcela špatným směrem.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Co tedy teď? Na prvním místě by maturity a závěrečné zkoušky měli řešit odborníci a ne hloupě a populisticky Andrej Babiš (na podzim jsou volby - ač jsem přesvědčen, že studenti nejsou blbci a úřední maturita nefunguje jako kobliha...). Tedy ať v tomto smyslu jedná ministr školství a to po konzultacích z odbornými asociacemi (CZESHA, AŘG a další). Určitě je na místě hledat úpravy maturitního modelu, řešit otázku posunu termínů, organizace zkoušek atd. Je potřebné a nutné hledat vstřícná řešení a možné výjimky pro žáky zdravotnických škol, kteří byli nasazeni v nemocnicích. Je nutné hledat řešení pro praktické části zkoušek na odborných školách - tam je obrovský problém, který nevyřeší ani distanční výuka ani úřední maturita. A mimořádná řešení je nutné mít připravena, pokud by se maturity nezvládly do konce školního roku.

I jako poslanci jsme připraveni se do této debaty zapojit, nakonec k tomu bude třeba zřejmě upravit i legislativní rámec. Hlavně ať to neřeší premiér ve stylu brouka pytlíka - práce všeho druhu...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie