Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2013 17:52:05

Senát chce přispět ke koncepčnímu řešení vyššího odborného školství

Senát chce přispět ke koncepčnímu řešení vyššího odborného školství

Do Senátu dnes Asociace vyšších odborných škol doručila petici "Za zachování a koncepční vyřešení dalšího rozvoje vyšších odborných škol ve vzdělávací soustavě ČR".

Autoři petice dokázali sesbírat celkem 34 655 podpisů občanů, kteří sdílejí obavu o budoucnost tohoto odvětví českého školství. Krabici s petičními archy přinesl do Senátu předseda Asociace zdravotnických škol Karel Štix, který vysvětlil, že impulsem k petiční aktivitě byla především obava o budoucnost vzdělávání zdravotních sester: "Vyvolali jsme petiční akci, protože nám hrozí zrušení kvůli přípravě nového zákona o lékařských povoláních, který připravuje ministerstvo už 4 roky bez nás a bez našeho připomínkování. To rozhodně není v pořádku, protože produkujeme čtvrtinu všech absolventů vyšších odborných škol," řekl Karel Štix. Jeho obavu sdílí i předseda školského výboru Senátu Marcel Chládek: "Tento segment školství je dlouhodobě vnímán jako nechtěné dítě, musí obhajovat svoje opodstatnění a postavení na pracovním trhu. V souvislosti s připravovanými změnami chci upozornit na obavu odborníků, kteří se hrozí toho, že by všechny zdravotní sestry a záchranáři museli mít vzdělání bakalářského typu, kdy musejí vstřebat mnohem více teorie na úkor praxe."

Předseda Senátu Milan Štěch poděkoval Asociaci vyšších odborných škol za angažovanost a slíbil, že Senát nebere tuto problematiku na lehkou váhu: "Oceňuji, že se vyjadřujete k věcem, kterým rozumíte, a zapojujete také další občany. Vím, že nejhorší je, když se pořád mění pravidla. Čím více stát zasahuje do systému školství a vymýšlí různé novinky, tím úroveň našeho školství klesá," řekl Milan Štěch po převzetí petice. Předsedkyně Asociace vyšších odborných škol Markéta Pražmová pak upozornila na to, že přes změny, ke kterým došlo nebo které se chystají v oblasti vyšších odborných škol, neexistuje jasný plán, jak s tímto odvětvím vzdělávacího systému naložit: "Chceme koncepční řešení problematiky vyšších odborných škol, která není uspokojivě řešena už déle než 16 let," řekla Markéta Pražmová.

Záznam tiskového briefingu najdete na webu Senátu PČR: http://senat.cz/informace/galerie/videogalerie/video.php?id=72

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama